ORDU (AA) - Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Karadeniz Bölgesi’nin birinci sırada geçim kaynağı olan ve "yeşil altın" olarak adlandırılan fındıkta verimi arttırmak için hasat sonrası kış bakımının önemli olduğunu belirtti.

Sarıkahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin bu dönem yoğun olarak kış bakımı yaptığını belirterek, "Odamızın 7 ziraat danışmanı var. Danışmanlarımızla birlikte üreticilerimize hizmet veriyoruz ve fahri olarak da istenilen köylerde toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılarda kışlık gübreleme, budama, filiz bırakmanın çok önemli olduğunu ve filizin nasıl alınıp, nasıl bırakılması gerektiği konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar şubat ayı sonuna kadar devam edecek" dedi.

Doğru budamanın önemli olduğuna işaret eden Sarıkahraman, "Tekniğine uygun bir budama ile bahçelerimizde bulunan yaşlı, hastalıklı zararlılarla, sık, kurumuş, verimden düşmüş olan fındık dalları, gereksiz dip sürgünleri ve ürün dalı olarak bıraktığımız dallar üzerindeki sık, hastalık ve zararlılarla bulaşık ve cılız sürgünler budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Bunlar bahçeden temizlendikten sonra gübreleme yapılmalıdır. Böylece toprağa vereceğimiz gübreyi ürün dallarımızın alması sağlanmış olacaktır" diye konuştu.

Sarıkahraman, hasat döneminin ardından budama ve kış gübresi işlemlerinin birbirini tamamlayan çalışmalar olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Hasat bittikten sonra fındık bahçelerimizde yapmamız gereken en önemli işler budama ve gübrelemedir. Bu iki uygulama birbirini tamamlayan uygulamalardır. Verim artışı ancak uygun miktarda, uygun gübreleme metodu, uygun çeşit ve uygun zamanda yapılan gübrelemeyle sağlanabilir. Bunun için de toprak ve bitkilerimizin röntgenini çekmemiz, yani toprak tahlili ile topraktaki ve bitkideki besin maddesi seviyelerini belirlememiz gerekmektedir. Bu şekilde toprak ve bitkilerimizin ne miktar ve çeşit gübre ihtiyacı olduğunu tespit ederek ona göre uygun zaman ve teknikle gübreleme yapabiliriz."