Hem satılık hem de kiralık ev fiyatlarındaki yüksek artışın önüne geçmeye çalışan hükümet,menkul-gayrimenkul sitelerine satış ve kiralama bilgilerini Gelir İdaresi Başkanlığı'na verme zorunluluğu getirdi.hollanda modeli olarak adlandırılan uygulamanın ilk adımı atılmış oldu

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Resmi gazetede yayınlanan vergi usul kanunu genel tebliğine göre, taşınır ve taşınmazlar ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması veya kiralanmasına yönelik olarak verilen ilanların yayımlanmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcıları, sosyal ağ sağlayıcıları ile yer sağlayıcılar takvim yılının birer aylık süreleri içinde gerçekleştirdikleri söz konusu işlemlere ilişkin olarak GİB'e bildirimde bulunacak.

BANKA HESAP BİLGİLERİNİ VERMEK ZORUNLU

Verilecek bilgiler; hizmetin sağlandığı internet adreslerini, hizmet verilen gerçek ya da tüzel kişilere ait bilgileri, taşınır, taşınmaz, mal ve hizmet satış kiralama işlemlerine ilişkin her bir tahsilat veya satış işlemi tutarı ve tarihi ile tahsil edilen tutarların aracılık hizmeti verilenlere ödenmesine ilişkin banka hesap bilgilerini içerecek. GİB, belirlenecek başka bilgileri de isteyebilecek.

1 AĞUSTOS'A KADAR GİB'E BİLDİRİLMESİ GEREKİYOR

Tebliğe eklenen geçici maddeye göre, tebliğ kapsamında sürekli bilgi verme yükümlülüğü getirilenler, ilk bildirimlerini ilk kez 2022 Haziran ayında verilen ilanlara ilişkin olarak 1 Ağustos tarihine kadar GİB'e yapacaklar.

KİRADA HOLLANDA MODELİ

Türkiye'de uygulanacak olan kira artışlarının önüne geçmeyi hedefleyen sistem hollanda modeli olarak adlandırılıyor. Buna göre, ev sahipleri, evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde yüksek fiyatlara kiraya veremeyecek. Özellikle yoğun şehirlerde yaşanan kira artışlarına ilişkin evin büyüklüğüne, oda sayısına, bulunduğu konuma göre bir puanlama yapılacak ve bu puanlamaya göre tavan fiyat uygulamasının getirileceği belirtiliyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.