Haber Merkezi ANKARA
Genelkurmay Başkanı’nın atamasını kabine teklifiyle Cumhurbaşkanı yapacak. 2010 KPSS’de soru çalarak atanan personelin memuriyeti bitecek.
Oramiral artık Genelkurmay Başkanı olabilecek
“Genelkurmay Başkanı, orgeneral ve oramiraller arasından, Bakanlar Kurulu’nun teklifi üzerine Cumhurbaşkanı’nca atanır” olarak değiştirildi. Daha önce Genelkurmay Başkanı Kara, Deniz veya Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapmış general ve amiraller arasından atanıyordu. Eskiden Genelkurmay Başkanı Yüksek Askerî Şûra toplantısında belirleniyor ve Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından görevine başlıyordu. Böylelikle Cumhurbaşkanı’nın belirlediği bir oramiral de Genelkurmay Başkanı olabilecek. 



Mağdur pilotlara dönüş yolu
Kararname ile TSK’dan ayrılan veya ilişiği kesilen pilot subaylardan istekliler, uçuş için gerekli şartları sağlamaları ve başvurularının uygun görülmesi halinde TSK’ya dönebilecek. Bunun için Kuvvet Komutanının teklifi ve Millî Savunma Bakanı’nın onayı gerekecek. Bu subayların dışarıda geçirdikleri süreler rütbe bekleme süresinden sayılacak. KHK ile TSK dışından pilot subay temininin de yolu açıldı. En az dört yıl süreli eğitim veren fakülte veya yüksekokullardan pilot olarak mezun olan kadın veya erkekler subay olmak için başvurabilecek. Müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla, 27 yaşını bitirmemiş olmak, yedek subay olma koşullarını taşımak ve sınavlarda başarılı olmak şartı aranacak. Hava Harp Okulu’nun birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarına pilotaj eğitimi veren üniversiteler öncelikli olmak üzere üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğrenci alınabilecek. Bu öğrencilerin Hava Harp Okuluna geçişine ilişkin usul ve esaslar ise Millî Savunma Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek. 

Soruları çalanların ataması iptal edildi
KHK’da “2010 KPSS’de sınav sorularını ve/veya cevaplarını hukuka aykırı bir şekilde sınav öncesinde ya da sınav sırasında elde ettiği tespit edilen kişilerin atamaları iptal edilir” hükmü de yer aldı. “10-11 Temmuz 2010 tarihinde uygulanan Kamu Personel Seçme Sınavında genel yetenek ve genel kültür test sonuçlarına göre veya bu sonuçlar da esas alınmak suretiyle atanan personelin atama işlemlerinin geçerliliği devam eder” ifadesi kullanıldı. 

CEZAEVLERİNİN YARISI BOŞALACAK
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Denetimli serbestlik bir af değildir, kamuoyunda sanki af yapılmış gibi bir algı da oluşturulmaya çalışıyor” dedi. Bakan Bozdağ, katıldığı bir televizyon programında denetimli serbestlikle ilgili yapılan düzenlemenin detaylarını açıkladı. Bozdağ, “Denetimli Serbestlik, 1 Temmuz’dan sonrası işlenmiş suçlar bakımından uygulanmayacaktır” diye konuştu. Cezaevlerinde 214 bin kişinin bulunduğunu belirten Bozdağ, “Bu düzenleme 93 bin kişiyi ilgilendirmektedir. İlk etapta 38 bin kişinin tahliyesi söz konusu olacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından dün akşamdan itibaren birçok ilde tahliyeler başladı.
Kimler faydalanabilecek?
∂ KHK ile daha önce şartlı salıverilmesine 1 yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlüler, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak tahliye edilirken, bu süre 2’ye çıkarıldı. Böylece şartlı salıverilmesine 2 yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlüler, 1 yıl erken özgür kalacak.
∂ Daha önce süreli hapis cezalarına mahkum edilenler cezalarının “üçte ikisini” infaz kurumunda çektikleri takdirde şartlı salıverilmeden faydalanabiliyordu. Yeni düzenleme ile “üçte ikilik” oran, “yarıya” indirildi. Böylece 9 yıl hapis cezası alan bir kişi, cezasının üçte ikisi kadar, yani 6 yıl cezaevinde kalması gerekirken artık 4.5 yılda şartlı salıverilebilecek. Bu düzenlemeler, 1 Temmuz 2016’dan önce işlenen suçları kapsayacak. 
∂  Türk Ceza Kanunu’nun kasten öldürme, altsoya, üstsoya, kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, uyuşturucu ticareti, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar, casusluk ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçları işleyenleri kapsamayacak.

GATA DAHİL, ASKERİ HASTANELER VATANDAŞIN
GATA ve askerî hastanelerin devrine ilişkin belirlenen usul ve esasları kapsayan Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. GATA, Hemşirelik Yüksekokulu, Sağlık Astsubay Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne; TSK Rehabilitasyon Bakım Merkezi Başkanlığı ile GATA Ankara ve Haydarpaşa Eğitim Hastaneleri dahil tüm asker hastaneleri, poliklinikler ve sağlık merkezleri de Sağlık Bakanlığına devredildi. Söz konusu KHK’ya göre, ilgili sağlık kuruluşları; bütün hak ve yükümlülükleri, alacak ve borçları, sözleşme ve taahhütleri, taşınırları ve taşıtlarıyla birlikte Sağlık Bakanlığına devredildi. 

TİB KAPATILDI
KHK ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) da kapatıldı. Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın ve TİB’de görevli daire başkanlarının görevleri sona erdi. Telekomüniskasyon işlemleri ve dinlemeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde yürütülecek. Kurum, söz konusu görevlerin ifasında bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışacak. Bu kapsamda Kurum tarafından istenilen her türlü bilgi ve belge talebi, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar tarafından gecikmeksizin yerine getirilecek. İşletmeciler dışında Kurumun görevleri ile ilgili yükümlükleri yerine getirmeyenlere yaptırım uygulanacak. 

ÖZEL HAREKAT POLİSİ OLMAK İÇİN KPSS ŞARTI KALKTI
Özel harekât birimlerinde istihdam edilmek üzere, en az lise veya dengi okul mezunlarından askerlik hizmetini tamamlamış olanlar, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranmaksızın, mülakatla polis meslek eğitim merkezlerine alınabilecek. Bu kişilerin 28 yaşından gün almamış ve terhis tarihinden itibaren 36 aydan fazla süre geçmemiş olması gerekecek. Uygulama, 31 Aralık 2020’ye kadar devam edecek.