RİZE (AA) - FİKRET DELAL - Türkiye'nin kivi üretiminin yüzde 35'inin gerçekleştirildiği Doğu Karadeniz'de geçen yıl 4 bin ton civarındaki rekoltenin bu sene 8-10 bin tona yüklemesi bekleniyor.

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'de yetiştirilen kivilerin çok kaliteli olduğunu söyledi.

Geçen yıl mart ayında yağan kar nedeniyle bölgede kivinin çok az miktarda yetiştiğini anlatan Paliç, "Bu yıl geçen yıla oranla kivi rekoltesinde biraz daha iyi durumdayız. Geçen yıl 4 bin ton civarında üretimimiz vardı. Bu sene ise bölgede 8-10 bin ton civarında üretim bekliyoruz" dedi.

Paliç, Türkiye'de ortalama 40 bin ton civarında üretim yapıldığını belirterek, "70 bin tonun üzerinde de bir tüketim var. İki katına oranla ülkemizde bir tüketim var. Üretim gittikçe artmaktadır. Kivi hava şartlarına bağlı oluyor. Trabzon'un doğusundan Sarp Sınır Kapısı'na kadar 50-60 bin ton kivi üretebilecek kapasitemiz vardır. Ordu, Giresun ve Yalova bölgesinde de kivi üretimi yapılıyor. Türkiye'nin başka bir yerinde fazla bir kivi üretimi yok, çok az miktarda var. Kivi yağış ve rutubetli havayı seviyor. Kivinin istediği hava şartları Doğu Karadeniz'de var, kivi için en uygun yer burasıdır" diye konuştu.

- "Kivi lüks bir meyve değildir"

Düşük fiyattan üreticilerden kivi alınmasının üreticileri tedirgin ettiğini kaydeden Paliç, şöyle devam etti:

"Kivi kaliteli ve çok değerli bir meyvedir. Üreticiyi memnun edecek bir fiyat oluşursa üretimde hızlı bir artışa geçebiliriz. Vatandaş ürettiği kiviyi değerinde satamayınca neden kivi yapayım diyor. Bir tane kivi bir kilogram narenciyeye eşittir. Kivinin değerini insanlarımız gittikçe anlıyorlar. Kivi sadece lüks bir meyve değildir. İnsan sağlığı için önemli bir meyvedir. Bazı doktorlarımız kivi tüketilmesini söylüyorlar."

Kivi üreticilerini satışta acele etmemeleri konusunda uyaran Paliç, "Türkiye'de yeterince kivimiz yok, herkes elindeki kiviyi satacaktır. Ben 'satamam' korkusu olmasın. Kimsenin elinde kivi kalır endişesi olmasın" şeklinde konuştu.