SAMSUN (AA) - Havza ilçesinde Çerkezlerin yoğun olarak yaşadığı Orhaniye Mahallesi'nde Tanışma ve Dayanışma Günü düzenlendi.

Orhaniye Mahallesi Yaşatma ve Dayanışma Derneği tarafından ikinci kez düzenlenen Tanışma ve Dayanışma Günü etkinlikleri, şehitler için mevlit okutulması ve dua edilmesiyle başladı.

Havza Kaymakam Vekili Cengiz Nayman, etkinlikte yaptığı konuşmada, Çerkezlerin 150 yıldır bir bütünün parçası olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"İnşallah bu topraklar ve bu vatan içinde bundan önce olduğu gibi bundan sonra da birlikte çalışacağız. Birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğu bu günlerde düzenlenen bu etkinlik çok büyük önem arz ediyor. İnşallah bundan sonraki etkinliklerimiz daha kalabalık bir şekilde kutlanır. Bu ve benzeri mahallelerimizi canlandırmak için elimizden geleni yapmaktayız ve yapmaya devam edeceğiz."

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz de Türkiye'yi Türkiye yapan unsurlardan birinin de kültürel renklilik olduğuna işaret ederek, şunları dile getirdi:

"Biz Lazı, Çerkezi, Türkü, Alevisi, Sünnisi, Kürdü ile Türkiyeyiz. Allah bu kardeşliğimizi bozmak isteyenlere fırsat vermesin. Cenabı Mevlam bu birlik ve beraberliği daim kılsın. Nasıl atalarımız Çanakkale'de omuz omuza düşmana karşı mücadele vermiş ise bugün de yarın da bizler aynı kardeşlik duyguları içinde ülkemizi bölmek isteyenlerin karşısında olacağız. Etkinliğin kalıcı olması için belediye olarak üzerimize düşeni yapacağız. İnşallah OSB tamamlandığında kan kaybeden mahallelerimiz tersine göç ile canlanacak."

Etkinlikte Orhaniye Mahallesi'nin tarihi hakkında bilgi veren Havza Belediyesi Meclis Üyesi Hayrettin Şahin ise eski adı Karataş köyü olan Orhaniye Mahallesi'nin Çarlık Rusyası zulmünden kaçan ataları tarafından kurulduğunu belirterek, "Bizler o dönem dinimizden, örfümüzden ve töremizden vazgeçmemek için buralara geldik. Osmanlı bizlere kucak açtı. Sizlerden ricam, dilimizi ve töremizi gelecek nesillere aktarın." dedi.

Dernek Başkanı Erdal Ceylan, etkinliğin geleneksel hale gelmesi için çalıştıklarını belirtti.

Konuşmaların ardından birlikte yemek yenildi. Yemeğin sonunda Çerkezler, akordeon ve tahtalar ile tutulan tempo eşliğinde Çerkez oyunları oynadı.

Etkinliğe, İlçe Emniyet Müdür Vekili İsmail Kahyaoğlu da katıldı.