Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği’nin (SAMTAB) 2. olağan toplantısı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz başkanlığında Vezirköprü Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Vezirköprü Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Nihat Soğuk, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, Ayvacık Belediye Başkanı Mustafa Belur, Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, Vezirköprü meclis üyeleri ile Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, ilçede turizm algısının oluşturulup ulaşım ağının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Vezirköprü Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, ilçedeki tarihi mekanların projelendirilip restorasyonlarının yapılması, ilçeden çıkmış tarihi şahsiyetlerin yaşatılması amacıyla müzeler sadrazamlar ve köprülüler müzesi inşa edilmesi, turizm algı ve markası oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
Daha sonra söz alan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Vezirköprü turizmini canlandırmaya yönelik belediye bünyesinde kısa sürede neler yapılabileceğine ilişkin çalışma yaptırdıkları bilgisini verdi. Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, çalışma kapsamında ilçeye turizm açısından farkındalık oluşturacak 41 maddelik konu belirlediklerini kaydetti. Bunun haricinde toplantıya katılanlardan 5’er maddelik fikir ve öneri üretmelerini isteyen Başkan Yılmaz, “Bu toplantımız, Vezirköprü turizmi için 2015-2016 dönemini kapsayan eylem planı hazırlığıdır. Konuşmaktan öte 2 yıllık eylem planı hazırlayarak, hayallerimizde olan şeyleri konuşmak yerine uygulamaya geçirmek arzusundayız. 2 yıla sığacak çalışmaları programlayıp hemen başlamak ve bu süre içinde de bitirmek istiyoruz. İmkanlarımız sınırlı ama en azından 5 maddelik çalışmayı bitirmeliyiz. Ardından da diğer 5 maddeyi ele alacağız. Böylece yapılması gereken işleri zamanla tamamlamış olacağız. Sizlerden fikirlerinizi, önerilerini anlatmanızı istiyoruz. Sizlerin düşüncelerini de harmanlayıp eylem planımızı en doğru şekilde bitirip harekete geçeceğiz” dedi.

Benzer turizm eylem planı çalışmalarını diğer ilçelerde de yapacaklarının altını çizen Başkan Yılmaz, ilçelerde kırsal kalkınmaya dönük de eylem planları hazırlayacaklarının altını çizdi.

VALİ: “MUTLAKA MARKA ŞEHİRLER, İLÇELER OLUŞTURMALIYIZ”

Samsun Valisi İbrahim Şahin ise yaptığı konuşmada ilçelerin turizmde markalaşması gerektiğini belirtti. Dünyada artık ülkelerin değil şehirlerin hatta ilçelerin markalaşmaya başladığına dikkat çeken Vali Şahin, “Mutlaka marka şehirler, ilçeler oluşturmalıyız. Bu kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bunun için yapılması gereken çok iş var. Ama bir yerden başlamak zorundayız. O nedenle fikirleriniz çok önemli. Ulaşım mutlaka ıslah edilip düzenlenmelidir. Bu konuyu Karayolları ile görüşeceğiz. Yol bizim sürekli gündemimizde olacak. Bunu haricinde devlet elinin yanı sıra şahıslara müzeler yaptırabiliriz. Müze sayısını artırmalı ve ilgi çeker hale getirmeliyiz. İlçedeki tarihi konakları canlandırmalı, bunları doğal müzelere dönüştürebiliriz. Bu dönüşüm, ilçe ve aile ekonomilerinde önemli katkılar sağlayacaktır” İfadelerini kullandı.