Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Azerbaycan Cumhuriyeti Vatandaşlara Hizmet ve Sosyal Yenilikler Ajansı (ASAN Hizmet) işbirliğinde kurulan ABAD Sanatkârlık Merkezi turistlerin ve Azerbaycanlı sanatkârların ilgisi sayesinde 6 ayda 3. Şubesini açtı.

TİKA tarafından hazırlıkları tamamlanarak 2017 Mart ayında hizmete açılan ABAB Sanatkârlık Merkezi Bakü’ye gelen turistlerin önemli uğrak yerlerinden biri haline geldi. İşletmesi ASAN Hizmet bünyesinde çalışmalarını yürüten ABAD (Aile İşletmelerine Kolay Destek) tarafından yapılan Sanatkârlık Merkezinde usta ellerden çıkmış Azerbaycan’ın geleneksel el sanatlarının satışı gerçekleştiriliyor.

TİKA ve ASAN Hizmet İşbirliğinde Azerbaycan’da turizme katkı sağlamak, geleneksel el sanatlarını geliştirmek ve sanatkârlara destek amacıyla kurulan ABAD Sanatkârlık Merkezi’nde satışa sunulan ürünlerden elde edilen gelirin yüzde 75-95 kısmı sanatkârlara verilirken, yüzde 5-25 kısmı ise işletmenin devam etmesi ve malzeme alımı gibi giderler için oluşturulan fonda toplanıyor.

Bakü’nün turistik merkezi İçeri Şehir’de kurulan ABAD Sanatkârlık Merkezinin başarıya ulaşmasının ardından Uluslararası Haydar Aliyev Havalimanı ve Bakü Tren İstasyonu olmak üzere 2 farklı noktada daha satış merkezi faaliyetine başladı.

Azerbaycanlı 100 sanatkârın el işi ürünlerinin satışı ile başlanan projede bugün; Bakü Şeki, İsmayllı, Zagatala, Gebele, Lenkeran, Balaken, Masallı, Gence, Sumgayıt, ve Abşeron şehir ve köylerinde ikamet eden 150’den fazla sanatkârın 2000’ni aşkın eseri Bakü’nün üç farklı noktasında turistler ve ilgililerin beğenisine sunuluyor. Projeye her geçen gün yeni sanatkârların katılması ile birlikte faydalanıcı sayısı da artıyor. Azerbaycan’ın geleneksel sanatları içerisinde yer alan halıcılık, dokumacılık, bakırcılık, seramik ve oymacılık gibi daha birçok geleneksel el sanatlarının yaşatılmasına imkân sağlanıyor.

Elde edilen gelirin büyük bir kısmının doğrudan sanatkârlara ulaştırıldığı bu merkezler içerisinde TİKA desteği ile İçeri şehirde kurulan ABAD Sanatkârlık Merkezinde, 6 aylık süre zarfında yüksek miktarda bir el sanatı ve ürün satışı gerçekleştirildi.

TİKA desteği ile hayata geçirilen ABAD Sanatkârlık Merkezi Projesi ile birlikte Azerbaycan’da ABAD markası adı altında yeni bir değer yaratılmasına katkı sağlanmış, tamamen sosyal amaca odaklanmış turizm alanında sürdürülebilir işletme kazandırılmış ve Sanatkârların eserlerinin satışının yapıldığı yeni bir mecra ortaya çıkartıldı.