1999 yılında Fazilet Partisinden İstanbul milletvekili seçilmesine rağmen başörtülü olduğu gerekçesiyle kürsüye gelip yemin etmesi engellenen Merve Kavakçı’nın babası Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin hazırladığı “Uluslararası Seviyede Lider İnsan İhtiyacımız” konulu bir konferans verdi.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker teşriflerinden dolayı Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı’ya teşekkür etti. Rektör Şeker, Türkiye’nin yakın tarihinde eğitim imkanlarının kısıtlı olduğu zamanlarda kendisini ve ailesini yetiştirmiş bir insan olan Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı’nın Konya’yı ve üniversitelerini ziyaretinden dolayı memnun olduklarını dile getirdi.
Her topluma bir lider olması gerektiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, lider kavramının içini nasıl doldurmamız gerektiğine dair anekdotlar paylaştı. Mekanizmayı işletecek kişinin lider olduğunu söyleyen Kavakçı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası bir lider olduğunu belirterek, “Lider işi ayrı bir iştir. Amerika’da bir ara her beni gören Erdoğan diyor, beni tebrik ediyorlardı. Ne olduğunu anlamıyordum, ‘one minute’ diyorlar, tabii sonra öğrendik olanları. Yolda, alışveriş merkezinde herkes beni tebrik ediyor, ertesi gün anladık ki mesele lider meselesiymiş. O dönemde Türkiye’den ev almaya çalışan insanlar vardı. Pakistanlısı, Afganistanlısı, Lübnanlısı dünyanın her yerinden gelmiş Müslümanlar, buraya yerleşmek için yollar soruyordu, işte nedeni yine lider konusuyla ilgili” diye konuştu.
“SOKAKTA YÜRÜMEKLE ÂLİM VEYA LİDER OLUNMAZ”
Ümmetin de bir lidere ihtiyaç duyduğunu dile getiren Kavakçı, İslamsız, alimsiz, sokakta yürümekle lider olunamayacağını, İslamiyet’in de yaşanamayacağını kaydetti. Dünyada İslam’ı söyletecek liderlere, alimlere ihtiyaç olduğunu belirten Kavakçı, “Akif’in dediği gibi ‘doğrudan doğruya Kur’an’dan alıp ilhamı, asrın idrakine söyletmeliyiz İslâm’ı.’ Adem lazım, adamlar lazım bize. Çok ihtiyaç var. Üniversiteniz de o yola gitmeli. Eğitim kurumları bu noktada önemli. Burada sizlere de pek tabii görev düşüyor” dedi.
“Alim Rahle-i Tedrisat alan kişidir” diyen Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı eski yeni farkına da değinirken Alimin; kitabı seven, kitabı cennet diye kabul eden kişi olduğunu belirtti. Liderin eski görüşleri bilmesi, yeni hadiseye din adına hüküm verebilmesi gerektiğinin altını çizen Kavakçı, hep birlikte çalışarak dünyaya hitap eden liderler yetiştirmeye ihtiyacımız olduğunu belirtti.
Soru cevap bölümünün ardından Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in, Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı’ya teşekkür belgesi takdimi ile program sona erdi.