Elif DEMİRCİ/İZMİR, () - CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, partisinin İzmir İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında terör örgütü operasyonlarının terörle mücadelenin terörüne dönüştüğünü öne sürdü. Balbay, koalisyonun kurulmamasını, “AKP gecekondusunu yıktırmamak için çocuğunu kucağa alıp çatıya çıkan, çocuğunun boğazına bıçak dayayan baba gibi. AKP de hükümeti bırakmak istemiyor" sözleriyle açıkladı.
CHP İzmir milletvekilleri Zeynep Altıok, Mustafa Balbay, Tacettin Bayır, Ali Yiğit, Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Balbay, İzmir'e 24 Temmuz'dan bu yana sürdürülen operasyonlarda 100'ü aşkın gözaltı olduğunu belirterek, 'terörle mücadele terörü' oluştuğunu öne sürdü. Balbay,
“Terör nereden gelirse gelsin hedefi ne olursa olsun her türlüsüne 'hayır' diyoruz. İzmir'deki operasyonlarda da terörle mücadele terörü haline geldi. Çiğli'de pazar günü ilçe başkanımızla Şirintepe Mahallesi'ne gittik. Bizim ziyaretimizin ardından polisler geldi. Bir milletvekilinin ziyareti kontrol altına alınması gereken bir terör faaliyeti gibi algılanıyor. Altı kişi gözaltına alındı. Şu anda Karşıyaka Adliyesi'ndeler. 5'i CHP Çiğli üyesi. Buradan soruyoruz suçları nedir? Amaçları, solu terörle özdeşleştirmek. Bu düşünce, 12 Eylül ürünüydü. Solu yasa dışılıkla suçluyorlar. Amaçları topal ördek hükümetin iktidarını uzatmak. Valilik'in önünde üç kişi, 'arkadaşlarımız serbest bırakılsın' diyerek eylem yaptı. Muameleyi sert bulan bir yurttaş tepki gösterince onu da gözaltına alıyorlar" dedi.
OPERASYONLAR FİL HAMDİ GİBİ
CHP İzmir Milletvekili Balbay, yapılan operasyonları Aziz Nesin'in Fil Hamdi öyküsüne benzeterek, AK Parti'nin 'ben yoksam terör var' algısı yaratmaya çalıştığını öne sürdü. Balbay, şöyle konuştu:
“Öyküde emniyet, 'Fil Hamdi'yi yakalayın' diyor. Bir ilden kilolular toplanıyor, bir başka ilden saçları dökük olanlar. Bu operasyonlar da Fil Hamdi operasyonuna dönüştü. 34 ilde operasyon düzenlendi ve binden fazla kişi gözaltına alındı. Yakaladık, hangi örgüte katalım? 20'si paralel, 2'si IŞİD, 4'ü PKK. Bunlar hukuk devleti ruhuna ters. Gençler IŞİD'i protesto etmiş onlar da terörist oluyor. Başbakan, 'IŞİD'i sınırda görmek istemiyoruz' diyor. IŞİD tüm illerde. Bu hükümet, 13 yıllık icraatının sonucunu sergiliyor. 'Ben yoksam terör var' diyecek kadar akıl kaybı içindeler. Terörle mücadele ile terörle mukaveleyi birbirine karıştırmışlardır. Terörle mücadeleyi iktidarı uzatmak için siyasal bir kazanıma dönüştürmeye çalışıyor. AKP, 7 Haziran seçimlerini tanımama kararı almış. 26 kişilik Bakanlar Kurulu'nun 12'si milletvekili değildir. Bu parlamento dışı bir hükümet haline gelmiştir. Bu hükümetler ara rejimlerde olur. Bugün böyle bir dönemin içinden geçmekteyiz."
“AKP'NİN AMACI GERGİNLİK YARATARAK, HDP'Yİ BARAJ ALTINA İTMEK"
Mustafa Balbay, meclisin CHP'nin çağrısı üzerine yarın toplanacağını belirterek, şu konuların gündeme geleceğini söyledi:
“Son operasyonları konuşacağız. Demek ki yerlerini biliyordunuz, neden zamanında yapmadınız? 'İstikrar, barış' dediniz her mahallesinde terör örgütlerinin cirit attığı 34 ilinde operasyon yapacak kadar terör ülkesi haline mi geldik? Siz Türkiye'yi iyi bir noktaya getirdiğinizi söylüyordunuz. Siz halkı kandırdınız mı? AKP'nin ve Saray'ın havası şu, HDP'yi barajı altına itecek bir toplumsal gerginlik yaratmak. CHP'yi çözüm üretmeyen, 'hamama gider kurnayı beğenmez, düğüne gider zurna beğenmez, meclise giren ortağı beğenmez' duruma getirmek istiyor. MHP'yi yamacında tutan bir zemine çekip tek başına gelmeyi hedefliyor. Başkanlık sistemi hayali bitmiştir. Onun çılgınlığı ile her şeyi yapmaktadır. AKP'nin bu planları o kadar bariz ki CHP ile görüşmeye gelen heyetin başında milletvekilliği düşen Ömer Çelik var. Çelik, cumhurbaşkanı başdanışmanı. Cumhurbaşkanı erken seçim istiyor. AKP'nin gasp ettiği iktidarın sağlıklı bir şekilde el değiştirmesi ve yeni bir hükümetin kurulması için uğraşıyoruz."
“AKP GECEKONDUSUNU YIKTIRMAK İSTEMEYEN BIÇAKLI BABA GİBİ"
CHP İzmir Milletvekili Balbay, basın mensuplarının sorusu üzerine koalisyon görüşmelerinin uzadığını belirterek, “Geçmişte siyasal deneyim gösterdi ki çözümsüzlükten yana olan partileri halkımız hoş karşılamadı. Koalisyon görüşmelerinin 18'inci günü. Kabul edilebilir bir süre değil 33'üncü günde Cumhurbaşkanı Davutoğlu'na görev verdi. 45 günün yarısına yakını kullanıldı. Biz bu parlamentodan bir hükümetin çıkmasını istiyoruz. Erken seçime gidilirse CHP çözümsüzlüğü isteyen parti ilan edilecek. AKP'ye bu halkı aldatma hakkı tanımayacağız. Bu yalanın tutmasını engelleyeceğiz. AKP'nin özellikle Erdoğan'ın koalisyon istemediğini görüyoruz. 'CHP çözümsüzlük istiyor' dedirtmeyeceğiz. AKP, gecekondusunu yıktırmamak için elinde çocuğunun boğazına bıçak dayayan baba gibi. AKP de adeta 'bu iktidarı vermem yoksa bu ülke çok kötüye gider' algısını dayatmaya çalışıyor" dedi.
“KANDAN GÖZYAŞINDAN BESLENİYORLAR"
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Halk bizden erken seçim değil güçlü bir hükümet kurmamızı bekliyor. Erken seçim olsa ne değişecek? Kimin hangi kararı değişecek?" dedi. CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, “Kandan, gözyaşından beslendiler yine ondan besleniyorlar. Ne oldu da bir hafta içinde terör patladı? İçler acısı. Bunlar 7 Haziran'da alamadıklarını gözyaşıyla, terörle almaya çalışıyorlar. MHP'nin oylarına ve Doğu'da HDP'nin oylarına göz dikiyorlar. Bu terörü yaratan şu anki hükümet mi? Bu benim kendi düşüncem" dedi.

FOTOĞRAFLI