Stres hormonu olarak bilinen kortizol hormonunun vücutta aşırı yükselmesi, Cushing Sendromu'na neden oluyor. Yüzde pembeleşmeyle birlikte damarların belirgin hale gelmesi, anormal kilo alımı gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalık tedavi edilmediğinde beyin felci ve kalp krizi riskini artırıyor. Memorial Hizmet Hastanesi Endokrinoloji Bölümü'nden Dr. A. Ender Yılmaz, Cushing Sendromu ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler veriyor...

KORTİZON DA ETKİLİ OLUYOR

Kan basıncının düzenlenmesine, kalpdamar sistemi fonksiyonlarının normal tutulmasına yardımcı olan kortizol hormonunun böbrek üstü bezlerinden fazla üretilmesi Cushing Sendromu'na neden oluyor. Beyindeki hipofiz bezinin böbrek üstü bezini uyaran hormonunun fazla üretildiği durumlarda da ortaya çıkabiliyor. Tedavi amaçlı kullanılan kortizonun Cushing Sendorumu'na neden olabilmesi için uzun süre ve yüksek dozlarda kullanılması gerekiyor.

KADINLARI SEVİYOR

Erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanan bu hastalık genellikle 20-40 yaş aralığında görülüyor. Kesin tanıyı koyabilmek için kortizol ve ACHT hormonlarının ölçülmesi gerekiyor. Hormon oranlarında anormal bir yükseklik belirlenirse bunun geçici olup olmadığını tespit etmek için ikinci bir tetkik yapılıyor. Kortizol hormonunun nereden salgılandığını bulmak için ayrıca test ve MR gibi yöntemlerden faydalanılıyor. İç organlardaki yağ dağılımını değiştirebilen yüksek oranda kortizol; karaciğer yağlanması, insülin direnci, şekere eğilimi, yüksek tansiyon, beyin felci ve kalp krizi riskini artırıyor..

AYDEDE' YÜZE DİKKAT
Cushing Sendromu'nun en belirgin belirtisi 'aydede' yüzü denilen yüzün kilolu, şiş ve pembe bir görünüm almasıdır. Bunun yanında hastalığın diğer belirtileri şöyle:
* Anormal kilo alma
* Adet düzensizlikleri
* Bel çevresinde anormal kalınlaşma
* Kemiklerde erime ve kaslarda zayıflık
* Tansiyon yükselmesi
* Sivilcelenme, saç dökülmesi ve tüylenme
* Yorgunluk ve bitkinlik
* Omuzlar arasında yağ dokusu
* Kolay moraran zayıf ve narin cilt
* Damarların belirginleşmesi
* Bel ve diz ağrıları
* Tansiyon ve kolesterolün yükselmesi
* Karaciğer yağlanması
* Mide ülseri
* Bağırsak hareketlerinde bozukluk

TEDAVİ EDİLİYOR
Cushing Sedromu'nun tedavisi, rahatsızlığın nedeni ortaya konulduktan sonra yapılıyor. Radyoterapi, kemoterapi ve ilaç tedavisi uygulansa da ilk tercih cerrahi yöntemle rahatsızlığa neden olan adenomun çıkarılmasıdır. Cerrahi yönteme uygun olmayan hastalarda diğer yöntemler tercih edilebilmektedir. Farklı hastalıkların tedavisi için kullanılan kortizonun neden olduğu Cushing Sendorumu'nda verilen kortizon miktarı düşürülerek tedaviye yardımcı olunabilmektedir. Kontrol sağlandıktan sonra ilaç miktarı tekrar düzenleniyor.

SULTANI DA YAKALADI
Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray da, bir dönem Sezen Aksu hastalığı olarak bilinen Cushing Sendromu'na yakalanmıştı. Geçen yıl yaptığı açıklamada, "Çalışıp üretince metabolizma da farklı çalışıyor. Bir sene önce Cushing Sendromu oldum. Pek de bilinmiyor bu hastalık ama gelip beni buldu" diyerek tehlikeli hastalığa dikkat çekmişti...

Kaynak: Ahaber