Sivas'ta geçen pazar günü saat 06.30 sıralarıydı. Polis MOBESE merkezindeki polisler ekranda, iki eli kesik bir gencin sokakta yürüdüğünü görünce gözlerine inanamadı. Hemen bölgeye giden ekipler kollarından kan fışkıran genci, bilincini yitirmek üzereyken, çağırdıkları ambulansla hastaneye yetiştirdi.
Bundan sonra Acil Servis dizilerini aratmayan bir koşuşturma yaşandı. 23 yaşındaki Ebubekir Çoban'ın elleri ortada yoktu. Kendisi de bir ölüm suskunluğuna bürünmüş, ellerini nerede kaybettiğini söylememekte direniyordu. Polisler, genci ilk gördükleri noktadan kan izlerini takip ederek önce gencin eski çalıştığı krom atölyesine ulaştı. Ancak atölyenin kapısı kilitliydi.
Gencin buraya camı kırarak girdiği anlaşıldı. İki el bulundu ancak genç ameliyata alınmıştı. Cerrahlar genci yaşatmak için tüm hünerlerini sergiliyordu. Zaman geçtikçe yaşam şansı tükeniyordu.


DOKTORLARI ŞAŞKINA ÇEVİRDİ
Kollar 1.5 saat sonra Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi'ne yetiştirildi. Çok hassas bir operasyonla, eller yerine dikildi. 12 saat sonra sol kolun, 24 saat sonra da sağ kolun damarları yeniden atmaya başladı. 6 saat süren ameliyatı gerçekleştiren Cumhuriyet Üniversitesi Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Öğretim Üyesi Sabahattin Göksel 28 yıllık meslek hayatında ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını anlattı. Göksel, "Ellerini krom atölyesindeki sabit testerede kesmişti. Çok fazla kan kaybetmişti. Ellerini nerede kestiğini söylemedi. Polislerin aramasında bulundu. Ellerin bulunduğu atölye soğuk ve kirli olduğu için temizleme işlemi yapıldı. Ellerin geç gelmesi riski biraz daha artırdı. Kesilme ile dikilme arasında en az 4 saat geçmiş. Tüm bu gecikmeler ellerin yeniden tutmasını daha imkânsız hale getiriyor. Zamana karşı bir mücadele vermeye başladık. İlk olarak damarları dikerek ellere kanın gitmesini sağladık. Daha sonra El Cerrahı sinirleri dikti" dedi.


İLK HAREKET 12 SAAT SONRA
Ameliyattan 12 saat sonra sol kolda ısınma olduğunu aktaran Göksel, "Ameliyattan 36 saat sonra da sağda ısınma oldu ve damarlar çalışmaya başladı. Damarlar çalışıyor ancak ellerin vücuda tutup tutmayacağını net olarak söylemek mümkün değil. Onun için beklememiz gerekiyor. Bizim için önemli olan toplardamarların tam çalışması, o da henüz belli olmaz. Sonraki aşama ise sinirlerin hissetmesi ve çalışması olacak" ifadelerini kullandı.


Kaynak:Sabah