TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Erbaa ilçesinde yetiştirilen, kendine has aroması ve damarsız özel dokusuyla yurtiçinde aranan ürünlerden biri olan asma yaprağı artık tüm Avrupa'da satışa sunulacak. 

İlk kez 4 yıl önce Avustralya'ya ihraç edilen yaprağın ününün sınırları aştı. Bu yıl Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika ve Avusturya'da yaşayanlar da Erbaa yaprağının tadına bakabilecek. 

Yurtdışına yaprak ihracatı yapan firmanın sahibi Hakan Özalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de haklı bir üne sahip ve Tokat yaprağı olarak bilinen asma yaprağının yaklaşık yüzde 90'ının Erbaa ilçesinde üretildiğini belirtti. 

Erbaa yaprağının kendine has bir aroması bulunduğunu, ince ve damarsız yapısıyla en çok tercih edilen asma yaprağı arasında yer aldığını vurgulayan Özalp, yaprağı Türkiye genelinde İstanbul ağırlıklı olmak üzere pek çok kente gönderdiklerini anlattı.   

Firmalarının 8 yıldır yaprak paketleme işi yürüttüğünü dile getiren Özalp, ilk olarak mayıs ayında başlanan hasadın ardından yaprağın tuza basılma işlemlerinin yaklaşık 40 gün sürdüğünü belirtti. Ardından yıkanan yaprakların paketlenerek satışa uygun hale getirildiğini kaydeden Özalp, son 4 yıldır da bu paketleri yurtdışına da gönderdiklerini dile getirdi. Özalp, "Erbaa'mızda mayıs ayında toplanmaya başlayan yaprağın ilk paketlemelerini yapıyoruz. Yaprak, bu yıl geçen seneye göre daha verimli. Kalite daha fazlaydı. Dolu ve yağmur olmadı. Biz de toplanan Erbaa yapraklarını paketleyip satışa başladık" dedi.

- Bu yıl Avrupa da tadacak

Yaprakta geçen yıl 10 bin ton olan rekoltenin bu sene bin ton civarında arttığını belirten Özalp, "Yaprağımıza yurtiçinden talep fazla. İstanbul ağırlıklı olmak üzere yurtiçinde birçok yere gönderiyoruz. Yurtdışına Avustralya ile ihracata başladık. Son bir kaç yıldır bazı Avrupa ülkelerine yaprak gönderiyorduk. Bu sene büyük bir firmayla anlaşarak inşallah bütün Avrupa'ya Erbaa yaprağını göndereceğiz" ifadelerini kullandı.

Avrupa'da Çin ve Amerika'nın yanı sıra farklı birkaç ülkenin daha yaprağının satıldığını aktaran Özalp, şunları söyledi:

"Yabancıların marketlere giderek Erbaa yaprağını aldığını biliyoruz. Yurtdışında Erbaa yaprağına ilgi ve alaka fazla. Avrupa'da Çin, Amerika ve bazı ülkelerin yaprakları da var ama Erbaa yaprağının yerini tutmadığını söylüyorlar. Erbaa yaprağı tül gibi incedir. Damarsızdır. Kendisine has bir aroması vardır. O nedenle bir tadan bir daha bırakmıyor. Bu sene inşallah Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Avusturya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihracat yapacağız. Geçen seneden itibaren Almanlar da yaprağı tüketmeye başladılar. Israrla Erbaa yaprağı istiyorlar. Yıllık 100 ton civarında yaprağı yurtdışına ihraç ediyoruz."