Özgür OKUMUŞ/ EREĞLİ,(Zonguldak),() - TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 7 Haziran seçimlerinde halkın 4 siyasi partinin hiç birisine hükümet kurma hakkını vermediğini belirterek, "Zaman kaybına vaktimiz yok. Bir an önce koalisyon hükümeti kurulması gerekir" dedi.
Zonguldak'ın Ereğli İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından Büyük Anadolu Oteli'nde geleneksel iftar programı düzenlendi. Programa katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iftar sonrası yaptığı konuşmada, 7 Haziran seçimlerinde en büyük irade olan halkın hiç bir partiye tek başına iktidar olma hakkını vermediğini ve koalisyon yapılmasına dair oylarını kullandığını söyledi. Vakit geçirmeden hükümetin kurulması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "7 Haziran'da millet kararını verdi. En yüce karar merci nedir? Demokrasinin geldiği en son noktada seçimler, seçimler geldiğinde de 7 Haziran seçimlerinde millet de kararını verdi. Biz bir an önce bunun gereği olarak 7 Haziran'da çıkan tablonun sonucu olan 550 milletvekilimize sorumluluğu devrettik. 7 Haziran'a kadar yetki bizdeydi. 7'sinde mührü bastık ve yetkiyi meclise devrettik. Bundan sonra onların bir an önce gereğini yerine getirmeleri lazım. Nasıl en yüksek irade halksa, halk da bu iradeyi gösterdi. O zaman bunun gereğinin yapılmasını istiyoruz. Gereği nedir? 4 siyasi partinin hiç birisine hükümet kurma hakkını vermedi bu halk. 4 siyasi partiye dedi ki 'Koalisyon yapın.' İnşallah da bu koalisyona 4 siyasi partimizin içerisinde bunun da bir an önce yapılmasına ihtiyaç var. Zaman kaybına vaktimiz yok" dedi.
SİYASİ PARTİLERE AYNI UZAKLIKTA VE YAKINLIKTAYIZ
Türkiye'nin dış siyasetindeki politikalarını da eleştiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Ukrayna'daki Kırım toprakları işgal altında, tepkimiz yok, kanımız mı dondu arkadaşlar. Osmanlı her savaşta Kırım halkından asker istemiş. Diğer taraftan yanı başımızda İran problem olmaya devam ediyor. Öteki taraftan Irak, zaten 30 yıldır istikrarı bulamadı. Hükümet desen yok. Devlet otoritesi yok. Suriye'nin kuzeyinde bizim güneyimizde yeni bir devlet oluştu. Yeni bir devlet oluştuğu zaman bu devletin ortadan kaybolması öyle kolayıyla olmuyor haberiniz olsun. Şimdi Türkiye için bu kadar sıkıntının olduğu bir dönemde 'Şöyle mi yapacağız, böyle mi yapacağız' deme gibi bir lüksümüz yok. Biz odalar birliği olarak, göreve geldiğimiz günden bu yana şunu söyledik; 'Biz siyasi partilere aynı yakınlıkta ve aynı uzaklıktayız.' Geçmişte odalar birliği olarak yaptığımız yanlışlardan ders aldık. Bir daha böyle halkın iradesinin üstünde bir irade odalar birliğinde yok. Ama çıkan sonucu da böyle görüyoruz biz. Bunun da gereğinin yapılmasını istiyoruz."
EKONOMİMİZDE ÇOK BÜYÜK MESELELERİMİZ VAR
Hisarcıklıoğlu, Türkiye' de 2002 ile 2009 yılları arasındaki yüzde 7 olan büyüme oranının 2009'dan sonra yüzde 2'lere kadar düştüğünü bunun da sebebinin 2010 yılından sonra her yıl yapılan seçimler olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Koalisyonun bir an önce yapılması gerekiyor. Ekonomimizde de çok büyük meselelerimiz var. Biz her yıl yüzde 7 büyüyorduk. 2002'den 2009'a kadar her yıl yüzde 7 büyüdük. Müthiş bir başarı hikayesi yazdık. Şimdi büyüme oranı nereye düştü biliyor musunuz? Yüzde 2-2.5'lara. Yüzde 3'ü bile konuşamaz hale geldik. Bu neyin göstergesi. Türkiye yüzde 3 büyüyor. Ama rakiplerimiz yüzde 7 büyüyor. Ben bir adım atıyorum. Rakibim iki adım atıyor. Bende bu iki adımı atıyordum. Sebebi nedir? ekonomi de ki gereken reformları bir türlü gerçekleştiremedik. Niye gerçekleştiremedik? 2010'dan sonra her yıl seçim vardı. Seçimin olduğu dönemde bunları yapamazsın. Yapısal reform yapamazsın. Yapısal reform acil reçetedir. Toplumun bir kısmını rahatsız eder. Hiç bir siyasetçide tam seçim döneminde iken yapısal reformları yapamaz. Biz bu kapsamda artık 'önümüzde 4 yıl seçim yok' diyoruz."
Ereğli Ticaret ve Sanayi odası başkanı Yaşar Tetiker, Hisarcıklıoğlu'na elpek bezinden yapılmış masa örtüsü hediye etti.

FOTOĞRAFLI