Hakkarili 15 nüfuslu Çelik ailesi, her an yıkılmak üzere olan iki katlı toprak evde ölümle burun buruna yaşıyor.

1992 yılında bölgede meydana gelen olaylardan dolayı Çukurca ilçesinin Dede köyünden göç ederek Hakkari’nin Biçer Mahallesi’ne yerleşen ve burada kendi imkanları ile derme-çatma toprak ev yaparak yaşam mücadelesi veren Çelik ailesinin durumu, görenleri hayretler içerisinde bırakıyor. Duvarlarında büyük çatlakların meydana geldiği iki katlı toprak evde yaşam mücadelesi veren 15 kişilik Çelik ailesi, ölüme adeta meydan okuyor. Maddi imkansızlıklar nedeniyle kiralık ev tutamayan aile, adeta ölümü bekliyor.

“Ev her an üzerimize çökmek üzere”

Mübarek Çelik, toprak evin iki katlı olduğunu ve üst katta 6 nüfuslu kendi ailesinin, alt katında ise 9 nüfusu bulunan 70 yaşındaki babasının oturduğunu söyledi. Evinin her an çökmek üzere olduğunu dile getiren Mübarek Çelik, evin duvarlarında büyük çatlaklar olduğunu ve damdaki ağaçların kırıldığını, en ufak bir depremde bile yerle bir olabileceğini kaydetti. Maddi imkansızlıklar nedeniyle kiraya çıkamadıklarını anlatan Çelik, “Benim işim elektronik, ben çanak antenleri bağlayarak geçimimi sağlıyordum. Yaklaşık bir yıl önce bir evin ikinci katında düşerek belim zedelendi ve vücudumun değişik yerlerinde 10’a yakın platin var. Yatalak durumdayım ve çalışamıyorum. 3 ayda bir bin lira engelli parası alıyorum. 4 öğrencim var ve ben nasıl kiraya çıkayım. Ev ise her an üzerimize çökmek üzeredir. Babam Nebi Çelik emekli ve 9 nüfusu var. O da bizim gibi ölümle burun buruna yaşıyor. Yetkililerden tek isteğimiz, evimizin yapılmasıdır. Valimizden rica ediyoruz, bize sahip çıksın. Yoksa bu ev çökerse kurtulan olmayacaktır” dedi.

“Ölmeden önce çocuklarımızın rahat edebileceği bir ev yapılmasını istiyoruz”

65 yaşındaki anne Ayşe Çelik ise 15 nüfuslu ailelerinin ölümü beklediğini söyledi. Kameralara konuşurken duygulanan anne Çelik, “Biz aile olarak bu evin ne zaman üzerimize çökeceğini bekliyoruz. Korku nedir artık bilmiyoruz. Çünkü hep korku içinde yaşıyoruz. Evin halini görüyorsunuz, oluşan çatlaklardan dışarıyı bile rahatlıkla görebiliyorsunuz. Gözlerimden rahatsızım, doktora bile gidemiyorum. Aile olarak çok zor durumdayız. Oğlum 6 nüfusa bakıyor, eşim 70 yaşında bastonla yürüyor. Nasıl ev yapalım veya nasıl kiraya çıkalım? Bizler ölmeden önce çocuklarımızın rahat edebileceği bir ev yapılmasını istiyoruz. İlin valisine sesleniyoruz, gelin bizim durumumuzu görün ne olur?” şeklinde konuştu.

9 nüfuslu baba Nebi Çelik ise evin kendi adına tapulu olduğunu belirterek, evlerini yapılmasını ricasında bulundu.

Hakkari Valiliği hemen harekete geçti

Çelik ailesinin durumunu öğrenen Hakkari Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ekibi, ailenin içinde bulunduğu durumu hemen sosyal yardımlaşmadan sorumlu Vali Yardımcısı Bekir Abacı’ya bildirdi. Vali Yardımcısı Abacı, gereğinin hemen yapılması talimatını vererek, ailenin derhal evden çıkartılıp kirasının ödenmesi ve sosyal destek verilmesi talimatı verdiği belirtildi.