Antalya Devlet Opera ve Balesi, iki dalda birden ödül kazanan bale eseri “5.Murad”ı, yeniden sahneliyor.
Antalya Devlet Opera ve Balesi, koreografisini Armağan Davran ve Volkan Ersoy’ın yaptığı ve Dünya Prömiyeri’nin gerçekleştirildiği 2013 yılında Andante Dergisi “Donizetti Klasik Müzik Ödülleri”nde ‘En İyi Bale-DansYapımı’ ve ‘En İyi Koreografi’ dallarında olmak üzere iki dalda birden ödül kazanan bale eseri “5.Murad”ı, yeniden sahnesine taşıyor.
En kısa süre tahtta kalan ve Çırağan Sarayı’nda 28 yıl hapis olarak yaşayan Osmanlı Padişahı Sultan 5.Murad’ın yaşamından kesitlerin yanı sıra hapis olduğu süre içinde kendi bestelediği 500’e yakın eser ile Sultan 3.Selim ve Sultan Abdülaziz gibi Osmanlı Padişahları’nın kendi dönemlerinde batı formunda bestelediği eserlerden derlenen müziklerin, Müzikolog Dr. Emre Aracı ile Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestra Şefi Bujor Hoinic tarafından yeniden düzenlenmesi sonucu ortaya çıkan çalışmanın librettosu da Dr. Emre Aracı’ya ait. Orkestrayı Hakan Kalkan’ın yönettiği eserin dekor ve kostümü Savaş Camgöz, ışığı ise Fuat Gök imzasını taşıyor.
Eserin dekorunda, şu anda var olmayan ancak Fransız Le Illustration dergisinde bir adet gravürü bulunan Dolmabahçe Saray Tiyatrosu, Sultan Abdülaziz’in Boğaziçi’nde gezdiği saltanat kayığı ve Çırağan Sarayı’nın rıhtım kapısı gerçekçi bir anlayışla sahneye yansıtılıyor.
Sahnede “Sultan 5. Murad”ı Tolga Burçak, “Hayali 5.Murad”ı Yağızhan Danış, “Reftar-ı Dil Kadın Efendi”yi Müge Ünal, “Eleron Mevhibe Kadın Efendi”yi Derya Tokgöz, “Hadice Sultan”ı Esra Taner, “Fehime Sultan”ı Burcu Bodur, “Fatma Sultan”ı Özde Melek Eren, “Diana”yı Selin Berkmen, “Apollon”u ise Evren İskender’in canlandırdığı eseri Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası seslendirecek.
Eser 26 ve 28 Şubat tarihlerinde Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde izlenebilecek.