Manisa’da 38 zihinsel engelli genç bir günlük üniversiteli oldu. Temsili dersin ardından mezuniyet töreni düzenlenen zihinsel engelli gençler temsili diplomaları aldıktan sonra sevinçlerini keplerini havaya fırlatarak gösterdi. Zihinsel engelli çocukların bir günlük de olsa üniversiteli olmalarının sevincini yaşayan bazı ailelerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Engelli Danışma Koordinasyon Birimi, CBÜSEM ve Manisa Zihinsel Engellileri Eğitme ve Koruma Derneği işbirliği ile gerçekleşen zihinsel engelli bireylere Temsili Diploma Töreni CBÜ Sinema Salonunda gerçekleştirildi. CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Rektör yardımcıları, Fakülte dekanları, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Manisa İl Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Savaş Duman, zihinsel engelli gençler ve aileleri katıldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Zihinsel Engelliler Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Alev Girli’nin Toplumsal Yaşam konulu dersine katılan öğrenciler dersin bitiminde kendileri için hazırlanan mezuniyet törenine katıldı.
’BİZ SİZLERLE TAMAMIZ’
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende ilk konuşmayı mezun olan öğrenciler adına Manisa Zihinsel Engelliler Eğitme Koruma Derneği Başkanı Fehiman Karataş yaptı. Karataş, yaptığı konuşmada, “Üniversiteden mezun olan her kişinin bir CV’si vardır. Bu CV’de çok özel bilgiler yazılır. Artık onlarda üniversiteden mezun olmanın gururu var. Bugün bu konuşmalar yapılırken, ağlayanlara, gülenlere, sevinenlere, gözlerinde umut olanlara ve mezun olanlara selamlar. Kendimden çok sizlerin mezuniyetiyle gurur duydum gençler. Biliyoruz ki yaşamda siz de varsınız ve bizler sizlerle tamamız” dedi.
BAŞKA İLLERE ÖRNEK OLMALI
Karataş’ın konuşmasının ardından bir konuşma yapan Rektör Kemal Çelebi, şunları söyledi:
“Bilindiği üzere zihinsel engelli öğrencilerimiz, mevcut durumlarından dolayı lise eğitimi alamamakta ve doğal olarak üniversite eğitiminden yararlanamamaktadır. Ancak bu öğrenciler çeşitli yerlerde eğitim alarak kişisel becerilerini geliştirmekte ve başarılı işler yapabilmektedir. Biz üniversitemizin akademik birimlerinde kısa süre önce gerçekleştirdiğimiz mezuniyet törenlerinde öğrencilerimiz ve aileleriyle büyük bir coşku yaşadık. Bugün bu coşkumuzu çok daha özel ve anlamlı bir mezuniyet töreniyle taçlandırıyoruz. Bugün üniversite hayatına devam edemeyen zihinsel engelli öğrenci ve ailelerimizle aynı coşkuyu birlikte yaşıyoruz. Zihinsel engelli öğrencilerimiz, 9 Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Zihinsel Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Alev Girli tarafından verilen toplumsal yaşam konulu derse katılarak başarılı oldu. Bu eğitim sonunda aldıkları temsili diplomalarını vereceğiz. Bu etkinlik Celal Bayar Üniversitesi Engelli Dayanışma Koordinasyon Birimi, Celal Bayar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ve Manisa Zihinsel Engellileri Eğitme ve Koruma Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilmiştir. Temennimiz ilk defa yaptığımız bu temsili mezuniyet töreninin her yıl tekrarlanması ve başka illerde örnek olmasıdır.”
ÖNCE ENGELSİZ BİR ÜNİVERSİTE
Üniversitenin önce engelsiz bir üniversite olması gerektiğini kaydeden Çelebi, “Üniversitemiz engelsiz bir Manisa, engelsiz bir Türkiye için üstüne düşeni yapmaya devam edecektir. Mezun olan öğrenci arkadaşlarım bundan sonra hayatınıza kendi başınıza devam edeceksiniz. Ama buradaki engelli kardeşlerimiz hep anne babalarının ailelerinin ve bizim desteğimizle bu mücadeleyi verecek. Aslında onlar tüm engellerine rağmen büyük bir başarı elde etti. Dolayısıyla burada verdiğimiz temsili diploma temsili bir diploma değil hakiki bir diplomadır. Onlar bu diplomayı sonuna kadar hakketti. Kendilerini ve en büyük zorluğu çeken anne babaları ve ailelerini tebrik ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından zihinsel engelli gençlere temsili diplomaları ve çeşitli hediyeler verildi. Diploma töreninin ardından zihinsel engelli gençler üniversiteden mezun olma sevinçlerini keplerini fırlatarak kutladı.