İZMİR () - İZMİR Ticaret Odası'nın Doğu ve Güneydoğu kökenli meclis üyeleri ile bölgeyi iyi bilen ve ticaret yapan meclis üyelerinin bir araya geldiği toplantıda, barış ve kardeşlik mesajları çıktı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi tüm üyelerimiz teröre karşı olduğunu, İzmir'de yüzlerce yıldır devam eden kardeşliğimizin devam edeceğini ve kimsenin bizi birbirimize düşman edemeyeceğini, ayrıştıramayacağını bir kez daha ortaya koydu. Doğuda huzur olmazsa batıda da olmaz" dedi.
İzmir Ticaret Odası'nın Doğu ve Güneydoğu kökenli meclis üyeleri ile son aylarda terör olaylarının arttığı bölgeyi iyi bilen ve bölge ile ticaret yapan meclis üyeleri, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş başkanlığındaki toplantıda bir araya geldi. Yaklaşık 3.5 saat süren toplantı boyunca meclis üyeleri son yaşanan olayları değerlendirdi. Meclis üyeleri 'Teröre ve ülkenin bölünmesine kesinlikle hayır' görüşünde birleşirken, terör olaylarının bir an önce son bulması için gerekenlerin yapılmasını, ayrıştıran değil birleştiren bir barış dili kullanılmasını istedi.
'TERÖRE KARŞI TEK VÜCUT'
Toplantıdan sonra açıklama yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini belirterek şunları söyledi:
"Bu durumdan kimse memnun değil. Biz oda olarak neler yapabiliriz diye konuşmak için Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu bilen, o bölgelerde bağlantısı, akrabası olan, mal alıp- mal satan üyelerimizle bir araya geldik. Bu toplantıda bir kez daha gördük ki kökeni ister Türk ister Kürt olsun, tüm üyelerimiz kendisini Türkiyeli olarak tanımlıyor ve teröre karşı tek vücut olarak duruyor." 
'ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ'
Soruna sadece doğunun sorunu olarak bakılamayacağını belirten Demirtaş, "Sorun hepimizin sorunu. Doğuda huzur olmazsa, batıda da olmaz. Doğuda ekonomi durursa, batıda da durur, hepimiz bundan olumsuz etkileniriz" diye konuştu. Demirtaş, terör olayları ile birlikte etnik ayrımcılığı körüklemek isteyenler, hatta Türk- Kürt çatışması çıkarmak isteyenlerin dahi olduğunu belirterek, bunlara karşı tüm İTO üyeleri olarak hep birlikte karşı duracaklarını söyledi. Demirtaş, toplantı sonuçları hakkında şunları kaydetti:
"Olay Kürt-Türk meselesi değil. Biz yıllardır İTO çatısı altındayız. Burada hiçbir zaman birbirimizin kökenine bakmadık, birbirimizle ticaret yapmaya, dostluk kurmaya devam ettik. Pek çok üyemizin nereli olduğunu bile bu toplantıya hazırlık yaparken öğrendik. Tüm üyelerimiz terörün bir an önce son bulmasını isterken, herkesin kışkırtıcı söylemleri bir yana bırakmasını, kardeşliği güçlendirmesini, barış ve huzuru getirecek bir dilin kullanılmasını istiyor. Üyelerimiz, terör örgütünün Kürtlere büyük zarar verdiğini ifade ederken, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü ve sınırlarının asla değiştirilemeyeceği konusunda son derece kararlılar ve bunu açıkça ortaya koyuyorlar. Biz yüzlerce yıldır İzmir'de her dilden, dinden ve ırktan insanlar olarak birlikte yaşıyoruz ve bundan sonra da birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Elbette terörü lanetliyoruz ve teröre karşı tepki koymak hepimizin hakkı. Ama tepkiler de ölçülü, demokrasi ve hukuk içinde olmalı. Siyasi partilere, basın kuruluşlarına ve sivil vatandaşlarımıza yapılan saldırıları da hep birlikte kınıyoruz. İzmir'de Kürt kökenli hiçbir üyemizin ve vatandaşımızın tedirgin olmasını istemiyoruz. Biz bu kadar çok barış ve huzur isterken, terör örgütü de silahla 40 yıldır verdiği mücadeleden bir sonuç alamadığını ve bundan sonra da alamayacağını görerek, terör faaliyetlerine artık, en kısa zamanda son vermeli. Tüm üyelerimiz siyasi partilerin teröre karşı ortak hareket etmesini, parlamentonun toplanmasını istiyor. İzmir Ticaret Odası olarak doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi tüm üyeleri ile teröre karşı olduğunu, İzmir'de yüzlerce yıldır devam eden kardeşliğimizin devam edeceğini ve kimsenin bizi birbirimize düşman edemeyeceğini, ayrıştıramayacağını bir kez daha tüm kamuoyuna açıklıyoruz."

FOTOĞRAFLI