Erdem ÖZCAN/BANDIRMA (Balıkesir), () - BALIKESİR’in Bandırma İlçesi’nde, 88 eserden oluşan ‘Hayat’ adlı ilk kişisel resim sergisini açan Gülsüm Sönmez, ilkokuldayken öğretmenin tavsiyesi üzerine katıldığı yarışmada aldığı mansiyon ödülü sayesinde hayatının yönünün değiştiğini söyledi.
Bandırma Belediyesi Kültür ve Sanat Etkinlikleri Kapsamında 'Camiler Haftası' nedeniyle düzenlen ressam Gülsüm Sönmez’in 'Hayat' adlı ilk kişisel sergisi törenle sanat severlere açıldı.
Bandırma Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve 14 Ekim gününe kadar açık kalacak serginin açılışına Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Bandırma Kaymakamı Tuncay Sonel, Belediye Başkanı CHP’li Dursun Mirza, Belediye eski Başkanı Sedat Pekel, Banvit A.Ş.Murahhas Aza Vural Görener’in eşi Gülgün Görener, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, sanatçı Gülsüm Sönmez’in ilköğretimdeki öğretmeni Vahit Ak, bazı sivil toplum örgütleri, siyasi parti ilçe başkanları ve davetliler katıldı.
Bulgaristan’da 1979 yılında dünyaya gelen Gülsüm Sönmez, 1989 göçünde Türkiye’ye geldi. İlkokulu Bandırma’da okudu. Resme de yeteneğini ilk fark eden ilkokul Öğretmenim Vahit Ak’ın sayesinde Banvit’in düzenlediği bir resim yarışmasına katılmasıyla başladı. Anadolu Meslek Grafik bölümünü okudu. Resimlerinde sulu boya ve yağlı boya tekniğini ve Ebru sanatını da kullandı.
Yeteneğini ilk keşfeden ilkokul öğretmeni Vahit Ak’ın 1992 yılında Banvit A.Ş.’nin düzenlediği 'Deniz, Balıkçı ve Balık' adlı resim yarışmasına katılmasına vesile olduğunu belirten ressam Gülsüm Sönmez “ O yarışmada Banvit’in bana verdiği mansiyon ödülü benim hayata ait attığım ilk adımdır. Hayat bana bir paletin üstüne sıkılmış renklerden ibaret; kimi soğuk kimi sıcak kimi ara renklerden. Şu an karşımda yağmur sonrası oluşan gök kuşağı duruyor o da sizsiniz hayat… Hayat doğum ile ölüm arasında incecik bir çizgiden ibaret. Ne birbirimizi kırmaya ne de gönül savaşı yapmaya değer. Siyahla beyazın karışımından griler, sarıyla kırmızının turuncular, maviyle sarıdan yeşiller oluşuyorsa her düşünceye ve her kesime hitap ettiğim eserlerimle hayatı olabildiğince anlatmaya çalıştım” diye konuştu
Sanatçı Gülsüm Sönmez’i kutlayan Vali Mustafa Yaman, ”Gülsüm Sönmez’e resim sanatı yolunu açan öğretmeni Vahit Ak, Banvit kurucusu Vural Görener’in eşi Gülgün Görener’i de kutluyor ve teşekkür ediyorum. Tabi önemli. Eğitimle öğrenci kardeşlerim belki birkaç saat dersine çalışsa başarılı olur ama sanatla uğraşmak yetenek istiyor; hem ruh, hem gönül ve hem de heyecan istiyor” dedi
Konuşmalarının ardından sergi açılış kurdelesini Gülgün Görener ve Vali Mustafa Yaman birlikte gerçekleştirdi.

FOTOĞRAFLI