Mardin ve ilçelerinde gün geçtikçe sayıları artan dilencilere yönelik Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak başkanlığında ’Dilencilikle mücadele’ toplantısı yapıldı.
Özellikle trafik ışıklarında tehlike arz eden dilenciler başta olmak üzere cami önlerinde, mezarlıklarda ve sokaklarda dilenen Suriyelilere yönelik Mardin Valiliği harekete geçti. Mardin Valiliği7ndeki toplantının ardından yapılan açıklamada, Mardin’de dilencilik faaliyetinin hem Suriye uyruklu hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından yapıldığının değerlendirildiği belirtildi. Dilenciliğin özellikle Cuma günleri cami çıkışlarında, özel günlerde mezarlıklarda, sürekli olarak kavşaklar ve trafik ışıklarında, parklarda, mağaza önlerinde ve hastane girişlerinde sıklıkla yapıldığı belirtilen açıklamada, dilencilik yapanların genelde kadın, yaşlı ve çocuklar olduğu kaydedildi.
Açıklamanın devamında, "Dilencilikle mücadelede öncelikle organize olarak ve vatandaşlarımızın yardım duygularını sömürmeye ve suiistimal etmeye çalışanlara kesinlikle müsamaha edilmeyecek ve kamu düzeninin sağlığı açısından gerekli hukuki işlemler koordineli olarak ve eksiksiz bir biçimde yapılacaktır. Dilenciliğe yol açan etkenler gerçekten muhtaçlıktan ve yoksulluktan kaynaklı sebepler ise bu durumda Valiliğimiz ilgili kişilere ait detaylı bir inceleme yapacak gerçekten muhtaç olanlara durumun niteliğine göre Kamu Kaynaklarından faydalanmaları noktasında fırsat sağlayacaktır. Dilencilik yapan kişilerin Suriyeli olmaları durumunda bu kişiler, hayatlarına kimseden dilenmeye ihtiyaç duymadan yaşayabilecekleri Suriyeli misafirlerin ağırlandığı kamplarda misafir edileceklerdir" denildi.
Dilencilikle mücadele faaliyeti noktasında insana hizmet odaklı çalışmak üzere ilgili tüm kamu kurumları talimatlandırıldığı belirtilen açıklamada, kentte dilenciliğin bitirilmesi için Mardin Valiliği’nce bir genelge çıkartılacağı bildirildi. Dilencilikle mücadele noktasında vatandaşların da üzerlerine görevler düştüğü vurgulanan açıklamada, "Vatandaşlarımız, yardımlarını resmi niteliği olan Sivil Toplum Kuruluşları üzerinden kayıtlı olarak yapmalı ya da yapmak istedikleri yardımlardan Valiliğimizi haberdar ederek muhtaçlara ulaşmayı denemelidir. Valiliğimiz tarafından hazırlanan toplumsal yardımlaşmayı öne çıkartan programlar vesilesi ile muhtaç vatandaşlarımıza ulaşmak mümkün olabilecektir. Dilencilikle mücadele noktasında, dilencilik faaliyetine şahit olan vatandaşlarımızın ilgili birimlere haber vermesi, son derece önemlidir" ifadelerine yer verildi.
Toplantıya vali yardımcıları Ali İkram Tuna, Tolga Kamil Ersöz, İl Jandarma Komutanı Alaaddin Karsavuran, İl Emniyet Müdür Vekili Selami Bıçakçı, İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa Peltek, Zabıta Daire Başkanı Ahmet Olgaç katıldı.