Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında deprem bölgesinde yürütülen çalışmalara değinen Erdoğan, "Türkiye tarihinin en hızlı ve etkili afete müdahalesini göğsümü gere gere söylüyorum bu depremde yürütmüştür" ifadelerini kullandı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Deprem için toplanan paraları ne yaptınız?" sorusuna da cevap veren Erdoğan, "Van depreminde biz eski parayla 20 katrilyona yakın para harcadık. Utanmadan soruyor 'deprem için toplanan paraları ne yaptınız' diye. Deprem için toplanan paralar yerin gittiği gibi biz milli bütçeden harcayarak oraları ayağa kaldırdık. Edremit ilçesini adeta biz adeta denize nazır bir ilçe olarak inşa ettik. 27 katrilyonu buldu son rakam. Fazlası var eksiği yok" şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

"Cezayir'de yeni ortaklıkların temelini attık. FETÖ ile mücadelemizde bizi ilk destek veren Gambia'ya geçtik. Daha sonra ikili ticaret hacmimiz her geçen gün artan Senegal'e gittik. Son Afrika turumuzla Afrika'da 28 farklı ülkeyi ziyaret ettik. Türkiye ile Senegal arasında ticaret hacmi 76 milyon dolar iken bu rakam 410 milyon dolara çıktı. Bayrak taşıyıcımız THY 38 farklı Afrika ülkesine uçuş düzenliyor.

Elazığ'da 6.8 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Elazığ ve Malatya depreminde hayatlarını kaybeden 41 vatandaşımıza başsağlığı diliyorum. Hayati tehlikesi olan depremzedemiz şu an bulunmuyor. Depremin hemen ardından 3 bakan arkadaşımız hemen olay yerine koştu ve çalışmaların başında bulundu. İl milletvekillerimiz, yerel yönetimlerden sorumlu arkadaşlarımız orada. Devletimiz tüm kurumlarıyla insanlarımızın yardımına koşmuştur. Şu ana kadar deprem bölgesine AFAD tarafından 25 bine yakın çadır ulaştırılmıştır.

KILIÇDAROĞLU'NA "DEPREM PARASI" YANITI
Gayret ettik çalıştık iktidar olduk. Deprem bölgelerindeki çalışmaları biz tamamladık. Biz bunları yaparken üstlendiğimiz görev bakımdan bunu yaptık. Bay Kemal'e sorun Van depreminden haberi yoktur. Utanmadan soruyor 'Deprem için paraları nereye harcadınız' diye. Van'da eski parayla 20 katrilyon para harcadık. Van'da su yoktu. Biz DSİ ile oranın su sorununu çözdük. Git yerinde sor. Deprem için toplanan paralar yerine gittiği gibi biz milli bütçeden çok ciddi harcamalar yaparak oraları ayağa kaldırdık

CHP'li belediyeler oraya gitmiş de sorunlar çözülmüş. Benim zaten vatandaşım çok daha fazlasını yapıyor. Deprem gecesinden beri orada olan bakanlarımız ve görevlilere şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Yıkılan ve tehlike arz eden binalar kaldırılıyor şu an. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeden yaraları saracağız.

"BUNU MEMNUNİYETLE İZLİYORUZ"
Depremde en çok can kaybının yaşandığı bölgede kalkınma projesini başlatıyoruz. Ülkemizi depremlere hazırlamak içinyatırımlar yapıyoruz. Türkiye'yi onca acısının ardında bu tür tartışmalara çekenleri de huzurlarınızda kınıyoruz. Vatandaşlarımızın da artık deprem konusunda son derece bilgili. Bunu memnuniyetle izliyoruz.
Ülke çapında bir buçuk milyon konutun dönüşümüne hız veriyoruz. Zemin artı 3 mantığıyla konutlar yapacağız. İkinci Dünya Savaşı'nın akabinde Filistin'de kan dökmeye başlayan İsrail bugünkü sınırlarına ulaşmıştır. Son olarak ABD desteğiyle İsrail işgal planını devreye almaya çalışıyor."