Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sönmez Kutlu, BAYŞAD ve Balıkesir Türk Ocaklarının daveti üzerine konferans vermek üzere Balıkesir’e geldi. Prof. Dr. Kutlu Türk Müslümanlığı ve Maturidilik konusunu anlattı.

Balıkesir Türk Ocakları ve Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği (BAYŞAD)’ın kültürel faaliyetleri kapsamında Balıkesir Muharrem Hasbi Anadolu Lisesi konferans salonunda yapılan konferansa BAYŞAD Başkanı İrfan Ünsal, Prof. Dr. Sönmez Kutlu’nun biyografisi okuması sonrası kürsüye Türk Ocakları Balıkesir Şube Başkanı Tahir Korucuoğulları geldi. Korucuoğulları’nın selamlama konuşmasında yeni göreve geldiklerini ve ilk etkinliklerini yaptıklarını söyledi.

Prof. Dr. Sönmez Kutlu, "Türkiye’de çok tartışılan ve konuşulan Türk Müslümanlığı ve Matruridilik konusunu anlatacağım. İslam dünyasında sorunları çözmek için 3 önemli yöntemin çıktığını görüyoruz. Bunlardan birisi sorunları güç kullanarak veya geçmişteki tecrübeden çözmeye çalışan anlayış, İkinci bir anlayış politik ve karizmatik kişilerin arkasında ve onların öncülüğünde sorunları çözmeye çalışan bir anlayış söz konusu. Üçüncü bir anlayışta sorunların kaynağı biziz, sorunların çözümü de biziz. Olayları birincisi dış görünüşünü esas alıp sonuçlar üzerinden hüküm veren Şekilci zahiri anlayış adı veriyorum. İkincisi de arkasındaki gizemler üzerine yoğunlaşan bir anlayış. Ben buna Batini yöntem diyorum. Her şeyin arkasında sır ve gizem arayanlar diyorum. Üçüncü olarak, Olayların sebep sonuç ilişkilerinden birçok sebebe bağlı gerçekleştiğini vakanın bizim için son derece önemli olduğunu söyleyen akılcı anlayış diyoruz. Dindarlığı üç dalda sınıflandırıyorum" şeklinde konuştu.

Türk Ocakları Balıkesir Şubesi ve BAYŞAD’ın ortaklaşa hazırladığı Prof. Dr. Sönmez Kutlu konferansına Balıkesir Vali Yardımcıları İsmail Demirhan, Şükrü Kara, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, İl Müftü Vekili Ramazan Topcan, İl Kültür Müdür V. Numan Özel, Karesi HEM Müdürü Mustafa Canseven ve çok sayıda davetli katıldı. Prof. Dr. Sönmez Kutlu konferans sonrası kitaplarını imzaladı.