Bağımsızlık referandumu sonrasında tartışmalı bölgeleri kaybeden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani, Türkiye, İran ve Suriye sınırlarındaki kontrolünü de yitiriyor.


Bugün Türkiye sınırındaki en önemli kapı olan habur, Irak askerlerine devredildi.

Irak tarafındaki adı İbrahim Halil olan sınır kapısına gelen Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi, tüm sınırların merkezi hükümete geçeceğini söyledi. Resmi açıklamada, "Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi ve beraberindeki teknik heyet, İbrahim Halil ve Fişhabur Sınır Kapıları'na giderek, merkezi hükümetin sınır kontrolleriyle ilgili kararlarının uygulanması ve gerekli askeri ve güvenlik ihtiyaçlarını tamamlamak için saha incelemelerinde bulunuyor" denildi.

Mesut Barzani'nin yayın organları ise, sınır kapılarında herhangi bir değişiklik olmadığı yönünde haberler geçiyor. IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Erbil ve Bağdat'ın henüz bir anlaşmaya varmadıklarını söyledi.

Türkiye, İran ve Suriye sınırlarındaki kapılar Barzani yönetiminin kontrolüne 2003 yılından sonra geçmişti.

Bağdat'ın denetimine geçen kritik kent Kerkük ile diğer yerler için, Irak meclisi yeni kararlar aldı. Karara göre, geri alınan yerlerde federal polis haricinde hiçbir silahlı güç bulunmayacak.

Ayrıca halkın bulunduğu alanlarda İsrail bayrağı açanlar cezalandırılacak.

Irak Ordu birlikleri, 16 Ekim'de Peşmerge'nin denetiminde kalan Kerkük'te tam kontrolü sağlamıştı.

Kaynak: Milliyet