Batman’da açılan Kilim Dokuma kursuna katılan engelliler, hem meslek ediniyor hem de ailelerine maddi katkıda bulunuyor.

Batman Engelliler Derneği’nin İŞ-KUR desteği ile hayata geçirdiği ’Yöresel Kilim Dokuma’ projesi ile dernek üyeleri istihdama yönelik kurs görüyor. Kilim dokuyarak dertlerini unutan engelliler, günlerinin yarısını bu kursta geçiriyor. Dernek üyelerinden İlyas Güneş, kilim dokumanın bir engelli olarak sosyalleşmelerine yardımcı olduğunu belirtti. Güneş, hayata tutunabilmek için kilim dokuduğunu anlattı. 2 yaşında çocuk felci geçirdiğini söyleyen Güneş, “İŞ-KUR’un kursunun vesilesi ile herhangi bir meslek edinmek amacıyla geliyoruz. Hayata tutunabilmek için kilimle uğraşıyoruz. Ekonomik imkansızlıklardan dolayı İŞ-KUR’un açtığı kilim dokuma kurslarına katılıyoruz. Burada hem meslek ediniyoruz hem de ailemize katkı sağlıyoruz. Kilim dokumak bir engelli olarak sosyalleşmemize yardımcı oluyor. Üretici yanlarımızı görüp mutlu oluyoruz. Bir şeyleri başardığımızı kanıtlıyoruz” dedi.

“Kilim dokuyarak kendimizi unutuyoruz”

Doğuştan engelli olduğunu ifade eden Mekiye Ay, kilim dokuyarak engellerini unutmaya çalıştıklarını söyledi. Ay, "Engelli arkadaşlar olarak engelli derneklerinde toplanarak sosyal aktivitelerimizi geliştiriyoruz. Sohbetlerimiz ve arkadaşlıklarımız artıyor. Engellerimizi bu sayede aşabiliyoruz. Kilim dokurken kendimizi unutuyoruz. Burada el becerilerimizi geliştiriyoruz. Meslek hayatımıza da farklı şekilde katkıları oluyor. Bu kilimi aileme destek amaçlı olarak yapmaya geliyorum. Bana hem maddi hem de manevi katkıları oluyor” diye konuştu.

"Kendi dertlerini kilime yansıtıyorlar"

5 yıldır engellileri eğiten Gurbet Yavuz, engelli bireylerin kendi dertlerini, kederlerini kilime yansıttığını söyledi. Yavuz, "Arkadaşla çok güzel sağlıklı gidip geliyorlar. Öğrencilerimden çok memnunum. Onlarla beraber mutlu oluyorum. Bu dersi onlara anlatıp öğretmek çok zevkli geliyor. Sabır işi. Sabahtan gelip akşama kadar onlarla konuşup sohbet ederek kilimlerimizi, halılarımızı mutlulukla yapıyoruz. Değişik, değişik kilimler yapıyoruz. Seccade ve heybe de yapıyoruz. Kendi duygu ve düşüncelerini kilimlere ve halılara yansıtabiliyorlar. Dertlerini ve kederlerini unutuyorlar. Ailelerine maddi katkıda bulunmaları, kendi ihtiyaçlarını karşılamaları ve kendi ayakları üzerinde durmaları kadar güzel bir şey yok. Engelli olmalarına rağmen evden buralara kadar gelmeleri beni duygulandırıyor” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerinin ailelerine daha çok katkıda bulunmaları için projenin uzatılmasını isteyen eğitmen Yavuz, “3-4 ve 6 aylık proje değişikliği yapmak zor. 12 aylık modüllerimiz var. Bunları bize sunarlarsa çok daha mutlu oluruz. Bu şekilde öğrencilerim evlerine daha çok katkı sağlayabilirler” şeklinde konuştu.