Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Daire Başkanı Dr. Mehmet Yılmaz, "Bugün yedincisinin açılışını gerçekleştirdiğimiz Avrasya Tıp Günleri, TİKA’nın sağlık projelerinde öncü olma niteliği taşımaktadır" dedi.

TİKA ve özel bir sağlık grubunun işbirliği ile gerçekleştirilen "7. Avrasya Tıp Günleri" başladı. Programın açılış konuşmasını yapan TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Daire Başkanı Dr. Mehmet Yılmaz, sağlık konusunun doğası gereği insanların günlük yaşantılarından küresel gündeme kadar her zaman en ön sırada yer aldığını belirterek, "Küresel açıdan baktığımızda maalesef oldukça ucuz ve kolay yöntemlerle tedavi edebilme imkanı olan hastalıklar yüzünden her yıl dünya genelinde yüz binlerce insan hayatını kaybetmekte ve değişik salgınlarla bu küresel dünyayı etkilemektedir" diye konuştu.

2017 yılının Nisan ayından bu yana Yemen’de dünyada kaydedilen en büyük kolera salgınıyla karşı karşıya olunduğunu bildiren Yılmaz, "Kirli suyla yayılan hastalıklar her yıl dünya genelinde yüz binlerce insanın yaşamına mal olmakta ve kayıpların büyük çoğunluğu çocuklardan oluşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütüne göre dünya genelinde 2 milyar dolayında insan temiz suya erişimi olmadığından potansiyel kolera riski altında bulunmaktadır. UNICEF’in Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ilişkin raporunda önlenebilir nedenlerle çocuk ölümlerinin en fazla Güney Asya ve Sahra Altı Afrika’da görüldüğü ifade edilmektedir. Raporda şartlar iyileştirilmezse mevcut eğilime göre 2030 yılına kadar 5 yaş altı 69 milyon çocuğun hayatını kaybetme riski olduğu vurgulanmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Türkiye’nin kalkınma yardımları tabiri çok eskilere gitmekle birlikte kalkınma yardımlarının kurumsallaşması 1992 yılında TİKA’nın kurulmasıyla başlamaktadır"

Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye’nin kalkınma yardımları tabiri çok eskilere gitmekle birlikte kalkınma yardımlarının kurumsallaşması 1992 yılında TİKA’nın kurulmasıyla başlamaktadır. Türkiye’nin kalkınma yardımlarıyla ilgili çalışmalarında son yıllarda gözle görülür bir artış gerçekleşmiştir. OECD Kalkınma Yardımları Komitesi Gözlemcisi olan Türkiye 21 Haziran 2017’de yayınlanan Küresel İnsani Yardım 2017 Raporunda 2016 yılında gerçekleştirdiği 6 milyar dolar tutarında insani yardımla genel sıralamada çok az farklı ABD’den sonra ikinci büyük donör ülke olmuştur. Türkiye özellikle mülteciler başta olmak üzere insani yardım alanındaki yardım performansıyla OECD kalkınma yardımları komitesi üyesi olmayan ülkeler kategorisinde hacimsel ve oransal olarak birinci olmuştur. İnsani yardımların milli gelire oranında ise 0.75’lik oranla ile en cömert ülke unvanını almıştır."

"Kadın ve çocuk sağlığı TİKA faaliyetlerinde önemli bir yer tutmaktadır"

"100’den fazla ülkede kalkınma işbirliği faaliyetlerini yürüten TİKA sağlık alanında hastane yapı onarımları, poliklinik yapı ve onarımları, tıbbi donanım ve ekipman destekleri, cerrahi operasyonlar, sağlık taramaları ve uzman doktor eğitimleriyle çok sayıda projeye imza atmıştır" diyen Yılmaz, "Sadece 2012 yılından günümüze kadar bu kapsamda 750’den fazla proje ve faaliyet gerçekleştirmiştir. Kadın ve çocuk sağlığı TİKA faaliyetlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Kadın ve çocuk sağlığı alanında desteğe en çok ihtiyaç duyulan bölgeler arasında yer alan Sahra Altı Afrika’ya özel önem atfetmekteyiz" açıklamasında bulundu.

Yılmaz, TİKA’nın uzak coğrafyalarda hayata geçirdiği sağlık projelerine ilişkin, Bolivya Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin ekipman temini, Bangladeş’te 10 adet sağlık ocağının inşası ve Papua Yeni Gine’ye verilen tıbbi cihaz desteklerini sıraladı.

"Bugün yedincisinin açılışını gerçekleştirdiğimiz Avrasya Tıp Günleri, TİKA’nın sağlık projelerinde öncü olma niteliği taşımaktadır"

TİKA’nın sağlık alanında birçok ülkeden gelen doktorlara eğitim programları düzenlediğini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bugün yedincisinin açılışını gerçekleştirdiğimiz Avrasya Tıp Günleri, TİKA’nın sağlık projelerinde öncü olma niteliği taşımaktadır. Farklı kıtalarda yer alan çok sayıda ülkeye 100’den fazla ambulans hibe edilmiştir. Gerçekleştirdiğimiz olduğumuz projelerin yanı sıra sağlık alanında düzenlenen uluslararası konferans ve sempozyumlara ayrıca destek verilmektedir."

Yarın da devam edecek olan etkinlikte hematoloji ve onkoloji branşlarındaki yeni tedavi yaklaşımlarının ve teknolojik gelişmelerin paylaşıldığı oturumlara, 23 ülkeden yaklaşık 100 doktor katılıyor.