Milli Mücadele'nin ilk meşalesinin yakıldığı Samsun'dan Havza'ya giden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İzmir'in işgalinin protesto edildiği ilk mitingi burada yapmıştı. Anadolu'da ilk Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kurulduğu yer olarak öne çıkan Havza'da da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gelişinin 104. yıl dönümü gururla kutlanacak. 

İLK MİTİNG YAPILDI

Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele için Samsun'a çıktıktan sonra, örgütlenme planlarının önemli bir kısmını, Samsun'un kaplıcalarıyla ünlü ilçesi Havza'da yapmıştı. Havza, Mustafa Kemal Paşa'nın talimatıyla gerçekleştirilen ve İzmir'in işgalinin protesto edildiği ilk mitingin yapıldığı, Anadolu'da ilk Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kurulduğu yer olarak öne çıkıyor. Gazi Mustafa Kemal Paşa, Havzalılardan övgü dolu sözlerle bahsetmişti. 

'SİZİ HİÇ UNUTMAYACAĞIM'

Atatürk, 24 Eylül 1924'te ikinci gelişinde ise Havzalılara şöyle seslenmişti:

"Sizinle en elemli, en yeisli günlerde tanıştım. Aranızda günlerce kaldım. Bana mazinin hatırasını tekrarlatan şu daire içinde kıymetkar mesai ve muavenetinizden pek müstefit oldum. Eğer Havzalıların o samimi ve metin hüsnükabulleri olmasa ve eğer Havza'nın nafi şifalı kaplıcaları ahval-i sıhhiyem üzerinde müspet bir tesir bırakmasaydı, emin olunuz ki inkılap için çalışamayacaktım. Bundan dolayıdır ki Havza ve Havzalılara çok şey borçluyum. Kalbi rabıtam ebediyen saklayacak ve sizi hiç unutmayacağım. İlk cüreti, ilk cesareti gösteren sizlersiniz. İnkılap ve Cumhuriyet tarihinde kahraman Havza ve Havzalıların büyük bir yeri vardır."

Havza'da 25 Mayıs Atatürk'ü Anma Programı ise şöyle;

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması. Havza Belediye Başkanı Selahattin Özdemir'in günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmaları. Kaymakam Cengiz Nayman'ın günün anlam ve önemini belirten konuşmaları. Günün anlam ve  önemini belirten şiirlerin sunumu. Ortaöğretim kurumlarından oluşan öğrenci gruplarının hazırlamış olduğu Atatürk'ün Havza'ya gelişi ile ilgili mizansenin icra edilmesi. Muharip gazilerin ve öğrencilerin geçiş töreni.

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.