Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul alım satımlarında ve kira gelirlerinde yaşanan kayıt dışılığa son vermek için yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Meclis'te gündeme getirilmesi planlanan yeni vergi paketinde, gayrimenkullerin gerçek değer üzerinden vergilendirilmesiyle ilgili önemli değişiklikler olacak. Mevcut durumda, gayrimenkul alım satımlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı alınıyor. Ancak, birçok durumda gerçekleşen alım satım bedeli beyan edilenden daha yüksek olabiliyor. Yeni düzenlemeyle, gayrimenkullerin gerçek değerleri üzerinden vergilendirilmesi hedefleniyor. Bu sayede, tapu harcı ve gelir vergisi konusunda daha adil bir uygulama sağlanacak.
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, gayrimenkullerin alış ve satışında gerçek bedelinin tespiti, bir yandan tapu harcı, bir yandan da gelir vergisi açısından önem taşıyor. Hâlen gayrimenkul alım satım işlemleri, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcına tabi bulunuyor. Alıcı ve satıcının gayrimenkulün emlak vergisi değerinin altında olmamak üzere gerçek alım satım bedelini beyan etmesi gerekiyor. Tapuda yapılan alım veya satım işleminden sonra, beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıttığı hâlde emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi hâlinde, eksik alınan harç taraflardan cezalı olarak isteniyor.
Ayrıca Gelir Vergisi Kanununa göre; gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde satılması hâlinde elde edilen gelir değer artışı kazancı olarak vergiye tabi. Değer artışı kazancının tespitinde, satış bedelinden endekslenmiş alış bedeli ile tapu harcı gibi giderler ve ilgili yılın istisnası düşülüyor, kalan kazanç üzerinden gelir vergisi alınıyor. 2024 takvim yılı için değer artış kazançlarının 87 bin lirası istisna tutuluyor.
GEREKLİ ADIMLAR ATILIYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul gelirlerinin kayıt dışında kalmaması için sürekli analiz çalışmaları ve saha denetimleri yapıyor. Tespit edilen uyumsuzluklar ile ilgili gerekli adımlar atılıyor. Ayrıca gerçek alım satım bedelinin beyan edilmesini sağlamak amacıyla vatandaşları çeşitli yollardan bilgilendiren Bakanlık, değer artışı kazancı elde edenlerin beyanname vermesi gerektiğini, beyan döneminden önce hatırlatarak, yasal yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesini istiyor.
Tapuda gerçek değer üzerinden işlem yapılması dâhil olmak üzere gayrimenkullerin vergilendirilmesine yönelik olarak dünya örneklerini de inceleyen Bakanlık alternatif düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Öte yandan, kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamaya yönelik olarak bir dizi tedbir alan Bakanlık, hazırladığı Tebliğ taslağında da kiracıların ödemelerini bankadan yapmaları zorunluluğu getiriyor.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.