Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yağışlı hava nedeniyle fındığını kurutmakta zorlanan üreticileri uyardı. Soydan, brandanın fındığın üzerine doğrudan serilmesinin ürünün hava almasını engelleyerek çürüme ve randıman kaybına yol açabileceğini söyledi.

samsun haber: Fındık üreticileri dikkat! Bu hata ürünü çürütebilir

YAĞIŞLAR KURUTMA SÜRECİNİ ZORLAŞTIRDI

Ordu’da sahil ve orta kesimlerde fındık hasadı tamamlanırken, yüksek kesimlerde hasat sürüyor. Bölgede yaklaşık 15-20 gündür etkili olan yağışlar nedeniyle üreticiler, harmanlara serdikleri fındıkları kurutmakta güçlük çekiyor. Yağıştan korunmak amacıyla kullanılan brandaların yanlış uygulanmasının ürüne zarar verebileceği belirtiliyor.

samsun haber: Fındık üreticileri dikkat! Bu hata ürünü çürütebilir

“BRANDAYI FINDIĞIN ÜZERİNE DOĞRUDAN SERMEYİN”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, özellikle zuruflu fındıkların uzun süre branda altında bırakılmaması gerektiğine dikkat çekti. Soydan, brandanın ürünle doğrudan temas etmesi halinde fındığın hava alamayacağını belirterek, “Üreticilerimiz özellikle harmandaki zuruflu fındıkların üzerini brandalar ile uzun süre kapattıkları için bozulma ve çürümelere neden olabilir. Onun için muhakkak brandayı yüksek bir mesafe koyarak sermeleri lazım. Islak fındık çuvalda ve brandada da çürüyebilir” dedi.

samsun haber: Fındık üreticileri dikkat! Bu hata ürünü çürütebilir

HAVA SİRKÜLASYONU ŞART

Brandanın fındığa temas etmeyecek şekilde yüksekten bağlanması gerektiğini ifade eden Soydan, ürünün sürekli hava almasının önemine işaret etti. Fındığın nemli kalmasının kalite ve randıman kaybına neden olabileceğini belirten Soydan, bunun üreticinin ekonomik kaybını da artırabileceğini söyledi.

samsun haber: Fındık üreticileri dikkat! Bu hata ürünü çürütebilir

FINDIĞI DOĞRUDAN TOPRAĞA SERMEYİN

Soydan, kurutma sırasında fındığın doğrudan toprağın üzerine serilmemesi gerektiğini de vurguladı. Yağışların ardından toprağın nem tutabileceğini belirten Soydan, üreticilerin zemine file veya branda sermesini ve fındığı bunun üzerine yaymasını önerdi.

Samsun’da fındık fiyatlarında son durum ne?
Samsun’da fındık fiyatlarında son durum ne?
İçeriği Görüntüle

samsun haber: Fındık üreticileri dikkat! Bu hata ürünü çürütebilir

SIK SIK HAVALANDIRILMASI GEREKİYOR

Ürünün kurutma sürecinde sık sık havalandırılması gerektiğini ifade eden Soydan, doğru kurutma yöntemlerinin hem ürün kalitesini hem de fındığın ekonomik değerini korumak açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

Samsun’da müzik şöleni! Ekim konser takvimi belli oldu

Samsun’da kaç riskli bina var? Resmi rakam açıklandı

DAHA FAZLA SAMSUN HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: İHA