Fındık fiyatları son dönemde en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Sezonun gelmesiyle birlikte gözler fındık fiyatlarına çevrilmiş durumda. Fındık fiyatlarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklama yapması bekleniyor. 

2022 FINDIK FİYATLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

30 Temmuz Cumartesi günü Ordu'da Altınordu Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşlar ile buluşacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan günü burada fındık fiyatlarını da açıklayacak.

"FINDIK ÜRETİCİSİNİ ENFLASYONA EZDİRMEYİZ"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bir de şu var. Vatandaşın araçlarıyla olsun, piyasadaki alışveriş hareketliliğine bakıyorum gayet iyi noktada. Maliyet enflasyonu noktasında bana göre işi yönetiyoruz. Şu anda bizim son yaptığımız zamlarla, vatandaşın cebine giren parada ciddi bir artış oldu. Hafta sonu ben Ordu'ya gidiyorum. Orada da herkesin beklentisi "Acaba fındık fiyatları ne olacak" Açıklayacağız tabi. Fındığın olduğu yerlerde mevsimi geldi. Biz bu açıklamayı yapıp, bütün fındık üreticisini asla enflasyona ezdirmeyiz.'' dedi.

FINDIK FİYATLARI 2022 NE KADAR OLACAK?

2022 yılı için henüz güncel fındık fiyatları açıklanmadı.

Konuya ilişkin Erdoğan, ''Fındık alım fiyatımız yüzde 50 sağlam iç esasına göre, Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, Levant kalite fındık için ise kilogram başına 26,5 liradır. Yüksek randımanlı fındığa en az 1 lira fazla ödeme yapılacaktır. Çiftçilerimize alan bazlı mazot ve gübre desteğini de kilogramda 2 lira olarak veriyoruz. TMO'nun fındık alım fiyatı nihai olarak fındık fiyatları kilogramda 29,5 lira ile 30 lira arasında gerçekleşiyor” ifadeleri kullanılmıştı.

KULİSLERDE 3 DOLAR 10 CENT KONUŞULUYOR

Üreticiler fındıkta  3-3,5 dolar seviyesinde yani 55-60 TL bandında bir fiyat bekliyor. Fındık alım fiyatı genellikle dünya piyasalarındaki oluşan fiyata yakın tutuluyor. Bu kapsamda genel olarak 3 dolar ve 3 dolar 10 cent baz alınıyor. Geçen yıl oluşan fiyat da 3 dolar 10 centin karşılığı olmuştu. Üreticiler, kulislerde yine 3.1 dolar karşılığı olan 55 lira fiyat verileceğinin konuşulduğunu belirtiyor.

FINDIK TOPLAMA ÜCRETİ NE KADAR?

Giresun'da fındık toplama ücreti 245 lira olarak belirlenmişti. Ayıklama işinde kullanılan patoz makinesinin saat ücreti de 800 lira olarak belirlenmişti. Samsun'da da bu ortalamaya göre bir fındık toplama ücreti belirlenmesi bekleniyor. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.