Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den dün yeni bir açıklama geldi. Bakan Bilgin, EYT düzenlemesi ile ilgili çalışmaların yakında tamamlanacağını ve tamamlanınca açıklayacağını belirtti.  Bakan Bilgin'in açıklamsından sonra milyonlarca EYT'li de "EYT ne zaman açıklanacak?", "EYT'de masadaki formüller ne?", "EYT'de son durumu ne?" sorularına yanıt aramaya başladı. EYT ile ilgili merak edilenler haberimizin devamında.

6 MİLYON KİŞİ EYT'YE TAKILIYOR

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar, 1999'da yapılan değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasına son verilmesi, yaş şartı aranmaması, sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayıp emekli olmayı istiyorlar. Nisan 2022 itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı 4/a (SSK) kapsamında 16 milyon 406 bin, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında 3 milyon 32 bin sigortalı bulunuyor. Tahminlere göre, 4/a ve 4/b olmak üzere toplam 19 milyon 726 bin sigortalıdan yaklaşık 5-6 milyonu emeklilikte yaşa takılma sorunu yaşıyor. 

EYT İÇİN MASADAKİ FORMÜLLER

1) YAŞ KOŞULUNUN KADEMELİ OLARAK DÜŞÜRÜLMESİ

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların istenilen yaş koşulunun kademeli olarak düşürülmesi.

2) AYLIKLARDA KESİNTİYLE EMEKLİLİĞİN ÖNE ÇEKİLMESİ

Aylıklarda belli oranda kesinti yapılarak emeklilik tarihinin öne çekilmesi kapsamında, kesitinin emeklilik süresi dolana kadar sürmesi de dünyadaki diğer örnekler arasında.

3) PRİM GİBİ GÜN ŞARTINI DOLDURANLARDA YAŞ ŞARTININ ARANMAMASI

Bunun için önce çıkan seçenek şöyle; erkeklerde 9 bin kadınlarda ise 7 bin 200 prim gün sayısını yerine getirenlerde yaş koşulu aranmaksızın emeklilik yolunun açılması. Bu kapsamda eksik prim günü olanlarında borçlanma yoluyla prim günlerini tamamlayabilecekleri dikkat çekiliyor.

YENİ YILDA YASALAŞACAK 

EYT düzenlemesinin yıl sonuna kadar ya da en geç Ocak 2023'te Meclis'e gelmesi ve 2023'ün ilk aylarında yasalaşarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.