Cengiz Holding grup şirketi Eti Bakır, Türkiye’nin bakır ihtiyacının yüzde 25’ini karşılamaya devam ederken yeni yatırımlarla üretim kapasitesini artırıyor. Eti Bakır Genel Müdürü Asım Akbaş, Elazığ’daki yeni üretim sahasından elde edilecek konsantre bakırın Samsun İzabe ve Elektroliz Tesisi’nde işleneceğini belirterek, Samsun’daki yıllık katot bakır üretim kapasitesinin 70 bin tondan 90 bin tona çıkarıldığını söyledi.
ÇAYELİ BAKIR'IN CEVHERİ DE SAMSUN'DA İŞLENİYOR
Şirketin bu yıl bünyesine kattığı Çayeli Bakır’daki üretimin de Samsun açısından önem taşıdığı belirtildi. Daha önce bakır konsantresi olarak ihraç edilen cevherin artık Samsun’daki izabe tesisinde işlenerek katma değeri yüksek katot bakıra dönüştürüldüğünü ifade eden Akbaş, böylece üretimin Türkiye içinde değerlendirilmesinin sağlandığını kaydetti.
TOPLAM YATIRIM 2,2 MİLYAR DOLAR
Eti Bakır’ın Elazığ, Çanakkale ve Sinop’taki yeni üretim sahaları ile Samsun’daki kapasite artış yatırımlarının toplam tutarının 2,2 milyar dolara ulaştığı bildirildi. Elazığ’ın Maden ilçesinde bu ay üretime başlayan tesise yaklaşık 800 milyon dolar yatırım yapıldı. Tesiste yıllık 1 milyon ton tüvenan cevher işlenmesi ve 700 kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Çanakkale’deki Halilağa Bakır Madeni için 600 milyon dolarlık, Sinop Boyabat’taki üretim sahası için de yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiriliyor.
SAMSUN'DA ÜRETİM 90 BİN TONA YÜKSELDİ
Elazığ’dan gelecek konsantre bakırın işlenebilmesi amacıyla Samsun tesisinde kapasite artışına gidildiğini belirten Akbaş, yıllık katot bakır üretiminin 70 bin tondan 90 bin tona çıkarıldığını ifade etti. Bu yatırımla birlikte Samsun, şirketin bakır üretim zincirindeki önemli merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor.
İKİZTEPE KAZILARINA DA DESTEK
Eti Bakır, üretim yatırımlarının yanı sıra Samsun’daki kültürel miras çalışmalarına da destek veriyor. Şirketin desteklediği Bafra İkiztepe kazılarında ortaya çıkarılan eserler Bafra Müzesi ve Samsun Müzesi’nde sergileniyor. Akbaş, İkiztepe’deki buluntuların Samsun’da binlerce yıl önce de bakır işlendiğini gösterdiğini belirterek, arkeolojik kazılara verilen desteğin devam edeceğini söyledi.


Bu yıl da Burslar Canik Belediyesi'nden! Başvurular başladı!
CHP Samsun’da istifa depremi! “Bu yönetimle yol alamıyoruz”
DAHA FAZLA SAMSUN HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ








