Kızılırmak Deltası, ziyaretçilerin doğanın eşsiz güzelliğiyle iç içe olabilecekleri, kamp yapabilecekleri alanlara sahip bir yer. Kızılırmak Deltası ile ilgili internet kullanıcılarının merak ettikleri haberimizin devamında... 

KIZILIRMAK DELTASI NEREDE?

Kızılırmak Deltası, Samsun'un Bafra, Engiz ve Alaçam ilçe sınırlarında yer almaktadır. 

KIZILIRMAK DELTASI ÖZELLİKLERİ NE?

Delta'da bulunan su basar ormanlar, ilkbahar zamanında tamamen suyla kaplanan yaprak döken ormanlardır. Deltadaki karakteristik oluşumlar göllerle deniz arasındaki kumullardır. Kumulların yükseklikleri 7-8 metredir ve 200-300 metrelik şeritler halinde kıyı boyunca uzanmaktadırlar. Kumulların yüksekliklerinin bazı yerlerde 12 metreye ulaştıkları da görülmektedir.  Delta Karadeniz kıyısında özelliğini kaybetmeden var olan tek sulak alandır. Alanın 22.000 hektarı 1998 yılında Ramsar alanı ilan edilmiştir. 5174 hektarı Yaban hayatı geliştirme sahası ilan edilmiştir.

KIZILIRMAK DELTASI UNESCO'NUN LİSTESİNDE 

Kızılırmak Deltası, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer almaktadır. 2018 yılı itibari ile de kalıcı listeye geçmek için gerekli başvuru aşamalarını tamamlamıştır.

KIZILIRMAK DELTASI KUŞ CENNETİ 

Kızılırmak Deltası aynı zamanda bir kuş cennetidir. Deniz, ırmak, göl, kumul, sazlık, bataklık, orman ve tarım alanları gibi hayat ortamlarının sağlıklı bir ekosistem içinde bir arada bulunmaları 'Bafra Kuş Cenneti'ne biyolojik bakımdan zenginlik ve çeşitlilik sağlamakta. Bafra Kuş Cenneti'nde, Türkiye'de bulunan 420 kuş türünden, deltada bu güne kadar 340 kuş türüne rastlanmıştır. Bu kuş türlerinin 140 tanesi bu alanda üremelerini gerçekleştirmektedir. 

KIZILIRMAK DELTASI'NDA BULUNAN KUŞ TÜRLERİ 

Tüm dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünden, 15 tanesi deltada tespit edilmiştir. Bunlardan; Büyük Deniz Düdükçünü, Kuzey incikuşu, Küçük Kirazkuşu ve Ak Kirazkuşu son 20 yıldır sadece Kızılırmak Deltası'nda görülüyor. Nesli tehlikede olup 'Bafra Kuş Cenneti'nde görülen diğer kuş türlerinden bazıları da şunlardır; Tepeli Pelikan, Cüce Karabatak, Alboyunlu Kaz, Dikkuyruk, Şah Kartal, Deniz Kartalı, Küçük Kerkenez, Tarda. Bunlar arasında Deniz Kartalı, Tepeli Pelikan, Kara Leylek, Leylek, Turna, Balıkçıl, Ördek Yağmurcan ve ötücü kuş Passeriformes da bulunuyor. 100.000 su kuşunun barınması, deltanın besin maddesince ve fauna elemanlarınca zenginliğinin en iyi göstergesidir.

KIZILIRMAK DELTASI KUŞ CENNETİ'NDE NELER VAR? 

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde, 1 adet Ziyaretçi Merkezi, 1 adet Yönetim Merkezi ve 2 adet Kuş Gözlem Kulesi bulunmaktadır. Deltayı gezi amacıyla ziyaret eden kişilerin; delta hakkında bilgi edinmeleri için, Ziyaretçi Merkezi binasında Görüntü İzleme Merkezi, Sergi Salonu, bölgeye has ürünlerin tanıtıldığı satış reyonu gibi alanlar bulunmaktadır.

KIZILIRMAK DELTASI KUŞ CENNETİ NASIL GEZİLİR?

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin hemen giriş kısmında bulunan Ziyaretçi Merkezi'ndeki bisiklet kiralama alanından bisiklet kiralayarak Kuş Cenneti'ni gezme imkanı bulunmaktadır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.