Samsun İlkadım'da bıçaklı saldırı Samsun İlkadım'da bıçaklı saldırı

Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, esnaf ve sanatkarın ödediği vergiler, stopajlar, iş yeri kiralarının yanı sıra Bağ-kur ve SGK primlerinin ikiye katladığını belirterek, "Destek olmadan küçük esnaf ve sanatkarın bu yükün aldından kalkması çok zor" dedi.

BU YÜKÜN ALTINDAN KALMASI ÇOK ZOR

Esnaf ve sanatkarın, yanında çalıştırdığı personelin SSK primini ödemekte güçlük çektiğini kaydeden Aydın, "Asgari ücretin artması ile yediden yetmişe tüm mal ve hizmetlere vergilere zam yağıyor. Bunun yanısıra esnaf ve sanatkarın ödediği vergiler, stopajlar, iş yeri kiraları derken Bağ-kur ve SGK pirimleri geçen yılbaşına nazaran ikiye katladı. Küçük esnaf ve sanatkarın bu yükün aldından kalkması çok zor. Ülkenin bel kemiği tabiri ile adlandırılan esnaf ve sanatkarlar camiası kendi katma değerini üreten bir yapı olduğundan bugüne dek devletine bir yükü olmamıştır. Aksine devletin her ihtiyaç duyduğu anda en ön saflarda yer alan esnaf ve sanatkarlarımız ekonomik sıkıntıların boy gösterdiği bu günlerde yanında çalıştırdığı personelin SGK primini ödemekte güçlük çekiyor. Ayrıca kendi sosyal güvencesi olan Bağ-kur primi de üzerinine tuzu biberi oluyor" diye konuştu.

İŞ YERLERİ KAPANABİLİR

Bir personelin en düşük maliteyinin 30 bin lira olduğunu dile getiren Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: "Küçük esnaf ve sanatkarlar el emeği ile işçilik ile çalışarak bu yükün altından kalkması pek mümkün değildir. Bir de işyeri kiralarında mülk sahipleri çok ciddi zamlar yaparak esnafımızı zor durumda bırakıyor. Bu konuda bir çok anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bu yüzdendir devletimizin işveren teşvikini artırarak Bağ-kur ve SGK ödemlerinde küçük esnafımıza destek olması şart.  Yoksa çok işyeri kapatan esnafımız olacaktır."

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.