Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili bir ekip kurdu. Çalışma kapsamında altarnatifler ve öneriler değerlendirilirken sendikalarla da iletişim halinde olunacak. Şu ana kadar resmi olarak kararlaştırılmış net bir formül yok. Ancak gelen talepler ve dünyadaki örneklerden yola çıkarak masada bazı formüller bulunuyor.

MASADAKİ FORMÜLLER NE?

EYT düzenlemesi için masada yer alan formüller şöyle;

1- 15 yıl çalışma süresi 3600 prim gününü dolduranlarda ve 8 Eylül 1999 öncesi sigortası olanlarda emeklilik için yaş şartı aranmaması öncelikli talep. Bu formüle göre 6,5 milyon kişi düzenlemeden yararlanacak.

2- Erkeklerde 25 yıl ve 9 bin prim, kadınlarda 20 yıl ve 7 bin 200 primin tamamlanması halinde yaş şartına bakılmadan emeklilik formülü.

3- Eylül 1999'da çıkan yasa çerçevesinde emeklilik yaşını doldurmak için beklenen sürenin yarı yarıya azaltılması ve yüzde 2 maaş kesintisiyle erken emeklilik formülü de değerlendirilen başlıklardan biri. Alternatiflerin her biri maliyetleriyle birlikte değerlendirilecek.

BAKAN BİLGİN AÇIKLADI 

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, dün yaptığı açıklamada "Bakanlık bünyesinde çalışma grubu oluşturduk. Maliye Bakanlığı da sürece katılacak. En uygun formülü devreye sokacağız" demişti. 

GÖZLER MECLİSTE 

EYT düzenlemesinin yıl sonunda kadar ya da en geç Ocak 2023'te Meclis'e gelmesi bekleniyor. 

EYT'LİLER KİMLER?

9 Eylül 1999'dan önce sigorta başlangıcı olanlar, EYT'li olarak adlandırılıyor. Bu tarihten önce yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabiliyordu fakat 8 Eylül 1999'da yürürlüğe konulan 4447 sayılı kanunla, emekli olabilmek için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarına yaş kriteri de eklendi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.