Adana'nın Aladağ İlçe Kaymakamlığı ile Adana Orman Bölge Müdürlüğü İşbirliğinde "Kuşlar Üşümesin" projesi kapsamında ormana 2 bin adet kuş kafesi asıldı.

Etkinlikte konuşan Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, kuşların doğadaki önemine dikkat çekerek, bu amaçla Aladağ'da 2 bin kuşa yuva yaptıklarını söyledi.

Aladağ Kaymakamı Tamer Kılıç ise doğal dengenin devamında kuşların büyük bir rol oynadığını ifade ederek, "Dünyanın her tarafında rastlanan kuşların birçoğu böceklerle, bir çoğu da tohum ve meyvelerle beslenirler. Ayrıca hızla üreyen böcekleri, böcek yumurta ve tırtıllarını obur olan kuşlar yiyerek üremelerini önler ve dengeyi sağlarlar, hastalıkların yayılmasını önlerler. Birçok kuş yediği meyvelerin sert tohumlarını gagalarıyla uzaklara taşıyarak bu bitkilerin yayılmasını sağlarlar. Nihayet av kuşlarından, düzenli ve kontrollü şekilde avlandıkları takdirde bir protein kaynağı olarak insanlar yararlanır. Böylece kuşlar doğal denge zinciri içinde önemli bir halkayı oluştururlar" dedi.

Ayrıca kuşların doğada birçok tehlikeyle karşılaştıklarını söyleyen Kılıç, şöyle devam etti:

"Kuşların kendilerine, yumurta ve yavrularına musallat olan yırtıcı kuşlar, etobur memeliler, yılanlar, fareler onların tabii düşmanlarıdır. Çok soğuk geçen kışlar, şiddetli yağışlar, dolu, kalın kar örtüsü, seller, orman ve fundalık yangınları kuşları tehdit eden doğal afetlerdir. Tabii düşmanların ve doğal afetlerin verdiği zararlar doğal denge içinde zamanla onarılır. Fakat bunların dışında insanoğlunun yarattığı tehlikeler birçok kuş neslinin dünya üzerinden kalkmasına neden olmaktadır. Tarım alanları kazanmak amacıyla birçok sulak sahanın kurutulması su kuşlarının yaşama ortamlarını ortadan kaldırır ve onları yok olma ile karşı karşıya getirir. Nitekim Amik gölünün kurutulması ile çok nadir olan Yılanboyun Kuşunun nesli ortadan kalkmıştır. Tarsus'taki Aynaz bataklığının kurutulmasıyla da yine nadir bir tür olan Saz Horozunun nesli tehlikeye düşmüştür.”

Aladağ Kaymakamı Tamer Kılıç, projenin Aladağ‘da gerçekleştirilmesinden dolayı Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer'e teşekkür etti.

Konuşmaların ardından öğrencilerle birlikte kuş kafesleri ormandaki ağaçlara asıldı.