Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Zeynep Oya Erdem, ‘Kan Ver Hayat Kurtar’ kampanyasının Ramazan ayında da sürdüğünü söyledi.

Dr. Zeynep Oya Erdem, yaptığı açıklamada, Ramazan ayı sebebiyle kan bağışlarını iftar sonrasında Cumhuriyet Alanı’nda kan toplama aracı ile birlikte kan bağışlarını kabul edeceklerini belirtti.

Kan vermenin çok büyük faydaları bulunduğunu hatırlatan Dr. Erdem, “Kan merkezimiz gönüllülük esası ile kan toplamaktadır. Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması, trafik kazalarının sıklığı, doğal afetler gibi durumlarda kan stoklarımızın üst seviyelerde tutulması zorunluluğu bulunuyor. En uygun şartlarda dahi kanı en fazla 42 gün muhafaza edebilmekteyiz. Kan gurubu ne olursa olsun her guruptan kana sürekli gereksinim olmaktadır” dedi.

Düzenli kan bağışı yapanlarda kemik iliği yağlanmasının olmayacağı bilinmesi gerektiğini ifade eden Dr. Erdem, “Yaşlılıkta ortaya çıkan ve vücudun kan üretmemesine yol açan bir rahatsızlık görülmez. Yani düzenli kan bağışı yapanlar yaşlandıklarında kemik ilikleri genç insanlar gibi kan üretebilir şekilde sağlıklı olacaktır. Kan bağışlarından sonra damar yatağına gelen alyuvarların daha yüksek oranla oksijen taşıyabilmelerinden dolayı kan bağışçısı vücudunda bir rahatlama ve canlılık hisseder. Tansiyonu yüksek olan hastalarda vücuttan kan çıkışı tansiyon tedavisinde destek görevi görür, yüksek kolesterolü, baş ağrısı ve varis şikayeti olanlarda kan bağışı yarar sağlar. En önemli yararı, bağışladığınız kanla bir insanı yaşama döndürdüğünüzü bilmenizin size kazandıracağı manevi hazzın değeridir” ifadelerini kullandı.

Erdem, Kilis'te, toplumun tüm kesimlerini ‘Kan Ver Hayat Kurtar’ kampanyasına destek olmaya davet ettiğini sözlerine ekledi.