Her alanda ambargo uygulanan KKTC'de Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) öğrencileri yaptıkları futbolcularla uluslararası yarışmalara katılmayı başardı. Siyasi liderlerin yapamadıklarını başaran futbolcu robotlar, KKTC adını uluslararası alanda duyurdu.

Spor ambargosu nedeniyle Avrupa’daki müsabakalarda KKTC’yi temsil edemeyen sporcuların yerini robot futbolcular aldı. Bu robot futbolcular henüz dereceye giremese de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ismini Hollanda'da temsil etti.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklama yapan YDÜ yüksek lisans öğrencisi Ersin Aytaç, robot futbol ligi ile ilgili bilgi verdi. Robot futbol maçlarının 6’şar robotla yapıldığını ifade eden Aytaç, "24 metrekarelik bir sahada oynuyoruz. Kamera yardımıyla oynanıyor. 1 kaleci, 3 defans oyuncusu 2 de orta saha oyuncusu forvet gibidir. 3 defans oyuncusu ve kaleci hiçbir zaman yerlerini terk etmezler. Diğer ikisi top bizdeyse atak yapmaya çalışırlar. Eğer top rakipteyse rakiple topun arasına girerek topu bizim için çalmaya çalışırlar.” şeklinde konuştu.

Ekipten Nurullah Akkaya da sistemin genel çalışma mantığını robotların üzerinde var olan renk kodları ile sağladıklarını ifade etti. Bu renk kodlarının saha tepesindeki kameralarla okuduklarını dile getiren Akkaya, bu şekilde robotların ve topun yerinin belirlendiğini aktardı. “Bu hesaplanan bilgiler bizim çalıştığımız yapay zekaya geliyor.” diyen Akkaya, "Yapay zeka oyunun o anki durumuna bakıp hangi robot nereye gitsin defans mı yapıyoruz, atak mı yapıyoruz ne yapmamızı istiyor diye buna karar veriyor. Daha sonra biz bunları radyo sinyalleri üzerinden robotlara gönderiyoruz. Yarım saat boyunca program kendi kendine ne yapması gerektiğine karar veriyor. Kendi isteklerini yapıyor ve maçı oynuyor." ifadelerini kullandı.