'Adaletli, çalışkan, Samsun'u tanıyan!..'

Samsun'a 2'nci devlet üniversitesi kuruluyor. Yeni üniversiteye henüz atanacak olan rektör belli olmazken, Samsunluların rektörden beklentileri neler? 
 

Samsun'a Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden sonra kurulmasına karar verilen 2'nci devlet üniversitesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne(TBMM) gönderilen Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Yasa, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayından sonra Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Bundan sonra kurulacak üniversite için yeni rektörün kim olacağı merak konusu olurken, Samsunluların yeni rektörden beklentileri neler? Samsun Canlı Haber TV ekibi olarak Samsunlulara, “Samsun'da kurulan 2. devlet üniversitesine yeni rektör atanacak. Rektörden beklentiniz nedir?” diye sorduk. İşte aldığımız cevaplar:

ŞİMDİDEN HAYIRLI OLSUN
Mehmet ÇAY: Ben okuldan, üniversiten bir şey anlamam. Bu yüzden konu hakkında yorumlarım kısıtlı olacaktır. 2. Devlet Üniversitesi için hayırlı olmasını diliyorum. Umarım hocalar, öğrencilere karşı verimli olur, geliştirici olur. Fakat atanacak rektörün Samsunlu olmasını istemem. Dışarıdan gelmesini ve yabancı olmasını isterim. Daha iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü daha adaletli olunacağını düşünüyorum. 

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN VERİMLİ OLMALI
Semiha İNANÇ: Çocuklar için ve eğitim için verimli olacaksa eğer güzel bir şey olur diye düşünüyorum. Rektörler bazen olumsuz şeyler yapabiliyor. Bilemiyoruz o yüzden nasıl olacağını. Ayrıca atanacak rektörün Samsun olmasını istemem. Eğer Samsunlu olmazsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü Samsunlu olursa eğer taraflı olabilir. Eğer olmazsa daha tarafsız olur. Daha adaletli olabilir diye düşünüyorum. 

FAYDALI OLMASINI İSTERİM
Selma GÜNER: Konu ile alakalı bilgim yok. Bu yüzden fazla yorum ve tahmin yapamayacağım. Öğrencilere faydalı olsun, yurtta kalacak öğrencilere yerleşim içinde yardımcı olursa iyi olur diye düşünüyorum.  Faydalı olmasını dilerim ve Samsunlu olmasını isterim. Çünkü hem Samsun’u hem de insanları tanıyor olacak. O yüzden daha verimli olabilir diye düşünüyorum. 

ADALETİ SAĞLAYABİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ 
Süleyman ÖZAR: Üniversite ve atacak rektör herkese hayırlı olsun. Adaletli davranmasını isterim. Rektörün, Samsunlu olmasına gerek yok. Başarılı olması daha önemli. Üniversiteye olan katkısı çok önemli. O yüzden nereli olduğu veya nereden geldiği pek önemli değil. Neler yaptığı ve neler yapacağı önemli. Her şeyden önce eğitimde verimli olmalı diye düşünüyorum. Adaleti sağlayabilmeli. 

REKTÖRDEN OLAĞANÜSTÜ ŞEYLER BEKLEYEMEYİZ
Birdal KOÇALAN: Normal bir vatandaş olarak rektörden bir beklentim yok. Rektörün kendi fikirleri veya doğruları olmaz. Kuruma bağlı oldukları için adaletin olduğunu düşünüyorum. Rektörü de bir memur gibi düşünebiliriz. Bu yüzden rektörden beklentilerimiz olmaz. Olağanüstü işler yapabilmesini beklememek gerek. Rektörün nereli olduğu değil kimliği önemlidir. Kişi bu noktaya gelene kadar neler yapmış onlara bakılmalı diye düşünüyorum. 

ŞEHRİ VE İNSANLARI TANIMALI
Mehmet ÇAVAŞ: Rektörden beklentilerimiz okulu bir an önce düzenlemesi. Öğrencilerin eğitimine fazla önem vermesi. Yani okul için akla gelen ne varsa en iyi şekilde yerine getirilmesini isteriz. Şehri bilen birisi daha fazla tercihimizdir. Samsun’u bilmesi, insanlarını tanıması rektörün faydasına olacaktır diye düşünüyorum.  Bu yüzden atanacak rektörün Samsunlu olmasını isterim. 

SAMSUNLU OLMASINDAN YANA DEĞİLİM
Mert ARMAN: İnşallah hayırlısı olur. Gençlere yararlı olur diye düşünüyorum. Olduğu yerde görevini inşallah güzel bir şekilde uygulayabilir. Ben Samsunlu olmasından yana değilim. Çünkü torpil olayları olabiliyor. O yüzden başka bir memleketten gelmesi daha doğru olur diye düşünüyorum. İnşallah iyi bir rektör ataması ile güzel başarılar elde edilebilir. 

AKTİF, BAŞARILI, VERİMLİ VE YARARLI
Birol DEMİR: Böyle bir atama yapılacağını duydum. Rektörün başarılı ve aktif olmasını isterim. Okul ve öğrenciler için verimli ve yararlı olmasını isterim. Rektörün Samsunlu olmasını isterim. Kendi hemşerimizin olması bizim için ve okul için daha iyi olur diye düşünüyorum. Sonuçta şehri ve insanlarını tanıyor olacak. Bu şekilde verimi yükselir diye düşünüyorum. 

REKTÖRÜN NERELİ OLDUĞU ÖNEMLİ DEĞİL
Cemal ÖZTÜRK: Samsun’da kurulan 2. devlet üniversitesinin başarılı olmasını diliyorum. Üniversite zamanlarını geçtiğim için konu hakkında ne söylenir fazla bir şey diyemiyorum. Fakat Turizm okullarının turizm ve Samsun’u tanıtma konusunda gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. Atanacak rektörün, Samsunlu olup olmaması önemli değil. İşini doğru ve düzgün bir şekilde yapabilmesi önemli.

GELECEĞİ AÇIK BÖLÜMLER OLMALI
Özcan ÇAVAŞ: Şehri bilen, halkı tanıyan birisi olursa daha iyi olur. Şimdiden hayırlısı olsun inşallah. Ayrıca öncelikle geleceği açık bölümlerin açılması çok iyi olur diye düşünüyorum. İlerisi olan bölümlerin olması, ataması biraz daha kolay olan bölümlerin olması öğrenciler için daha faydalı olacaktır. Hem üniversite hem de rektör ataması hayırlı ve uğurlu olur inşallah. 

ÖNEMLİ OLAN HİZMETLERİ
İsmail DEMİRTAŞ: Hangi rektörün atanacağı önemli değil. Üniversite’ye iyi hizmet verebilmesini isterim. Çocuklarımızın bilgi yetişmesini temenni ederiz. Samsunlu olursa daha iyi olur. Çünkü insanlarımızı daha iyi tanıyabilir, daha iyi öğretim sağlayabilir diye düşünüyorum. Tabi ki dışarıdan gelen rektörde bunları yapabilir. Fakat içimizden birinin olması daha iyi olur diye düşünüyorum. Hayırlısı ne ise o olsun inşallah. 

Röportaj: Hande ONAT – Deha İŞLER