DÜZCE (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Karabay, "Zannedildiği gibi değil, genç bir nüfusa gitmiyoruz. Taze fidanlarımızın oranı giderek azalıyor" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Düzce Valiliği, Düzce Üniversitesi (DÜ) ve Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen "Uluslararası Çocuk Hakları Kongresi", Düzce'de gerçekleştirildi.

DÜ Atatürk Kültür Merkezi Cumhuriyet Konferans Salonunda düzenlenen kongrenin açılışına katılan Karabay, Hakkari'de şehit düşen askerlerin bugün son yoluculuğuna uğurlanacağını ifade ederek, şehitleri rahmet ve minnetle yad ettiklerini söyledi.

Bakanlığın sosyal yardım çalışmaları ve Batı'nın Suriye'deki zulümden kaçanlara tavrına değinen Karabay, "Elbette aydınlanma çağını konuşmalıyız fakat aydınlanma çağının bugün ne kadar karanlık kaldığını, Suriye'de zulümden kaçan insanların Batı'da maruz bırakıldıkları muameleyi ve o çocukları hatırlayınız. Hele hele kucağındaki çocuğu ile sınırdan geçmeye çalışan bir babayı ayağını uzatarak yere düşüren mantığı hatırlayınız." diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak çocuklara çok önem verdiklerini anlatan Karabay, Türkiye'de son 15 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetleri döneminde sosyal devlet olma yolunda çok büyük bir aşama kaydedildiğini vurguladı.

Karabay, bununla ilgili çok ciddi maddi kaynaklar ayırdıklarına değinerek, "2002 yılında sosyal yardımlara ayrılan pay 1,4 milyar lira iken bugün 32 milyar liradır. İnsanlara sosyal yardımlara ulaştırmanın da eleştirilerine tanıklık edebiliyorsunuz." dedi.

Sosyal yardımlara ayrılan payın harcandığı alanının çocukların eğitim alabilmeleri üzerine olduğunu kaydeden Karabay, böyle bir sosyal devletten bahsettiklerini, meseleyi karikatürize edenleri bu konuda doğru bilgilenmeye davet ettiğini dile getirdi.

- "Taze fidanlarımızın oranı giderek azalıyor"

Karabay, geçmişe göre çocuk nüfus oranının yüzde 29 seviyesinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Zannedildiği gibi değil, genç bir nüfusa gitmiyoruz. Taze fidanlarımızın oranı giderek azalıyor. Gelişmiş ülkelerin trendinde olduğu gibi çocuklarımızı çok iyi eğitmeliyiz. Niteliklerini artıracağız. Bu çocuklarımıza kendi dilini öğreteceğiz. Kendi dilimizin kavramlarıyla tefekkürü öğreteceğiz. Aksi takdirde hepinize söylüyorum, bu bir politik mesaj değil. Kendi dilimizde kendi medeniyetimizi kuramazsak bu topraklarda bizi tutmazlar. Son zamanlarda yaşadığımız olayları siz sadece uluslararası ilişkileri uluslararası mücadelenin klasik örneği mi zannediyorsunuz? O yüzden bizim çocuklarımıza yönelik programı çok önemsememiz gerekiyor. Bilim insanlarından ricam, kendi dilimizde tespitler, kendi dilimizde tezler ve kendi dilimizde uygulamalar bekliyoruz."

Karabay'ın ardından Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Üniversitesi Rektörü Çakar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yıldırım da katılımcılara hitap etti.

Kongre toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.