Eski Samsun Ziraat Odası Başkanı Hayati Tosun, Bafra ilçesinde karpuz üreticisinin mağduriyet yaşadığını öne sürerek, "Destekleme yapılmaz ise bütün ürün heba olur" dedi.

CİDDİ MAĞDURİYET YAŞANIYOR

Tosun, Samsun Medya Grubu'na yaptığı açıklamada, "Bafra'da karpuzun tarlada kalmasına üretim planlamasının olmaması ve hasat döneminin diğer bölgelerle eş zamanlı olarak çakışması neden oldu. Devlet burada havza bazlı üretim desteklemesi yapmaz ise karpuz heba olacak" dedi.
Bafra'da 10-12 bin dönüm karpuz ekiminin yapıldığını, şu an ise bu mahsülün sadece yüzde 20'sinin satılabildiğini kaydeden Tosun, üreticilerin ciddi mağduriyet yaşadıklarına dikkati çekti. 

HASAT DÖNEMİ ÇAKIŞTI

Tosun, karpuz hasadının gecikmesi ve üreticilerin yaşadığı sıkıntıya ilişkin açıklamasında şöyle konuştu: "Şu an Bafra'da karpuz üreticilerinin yaşadığı sorunun ana sebebi, üretim planlamasının olmaması olarak görünüyor. Bununla birliktke bu yıl havalar serin ve yağmurlu geçti. Bu durum hasat sürecinin uzamasına neden oldu. Normalde diğer bölgelere göre Bafra karpuzu piyasaya daha erken çıkardı ve karpuz kalmazdı. Ama bu yıl Bafra karpuzunun hasadı diğer bölgelerle eş zamanlı olarak çakıştı. Bafra karpuzu bu nedenle pazarda ilgi görmedi. Bununla birlikte nakliye ücretleri de ürün fiyatları ile eş değer duruma geldi. Üreticinin bu mağduriyetleri yaşamaması için üretim planlaması yapılması ve devletin üretim desteklemesi yapması gerekiyor. Bu yapılırsa hiç bir ürün üreticinin elinde kalmaz. Bafra'da şu an karpuz üreticisi net zararda. Ve gerekli destekleme kısa sürede yapılmaz ise ürün heba olacak." 

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.