Dolar kuru , BDDK’nın yeni adımı sonrası düşüşe geçerek son dönemin en alt seviyesini gördü. geçtiğimiz hafta işlem kapanış günü gelen düzenleme dövizde soğuk duş etkisine neden oldu. Yatırımı olandan borcu olana ve döviz ile iş yapana kadar birçok kesimi etkileyecek karar sonrası ekonomistler de analizlerini tazelediler. Eski Fed Başekonomisti Şahinöz, son yorumunda doların görebileceği seviyeleri verirken gelen hamle ile bundan sonra neler olabileceğini belirtti.

BDDK’nın yaptığı açıklamaya göre, finansal istikrarın güçlendirilmesi amacıyla  önemli bir adım  atıldı. Yeni karara göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki bağımsız denetime tabi şirketlere döviz kredisinde düzenleme geldi.

Yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon liranın üzerinde olan şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmayacak.

DOLAR YÜZDE 5'E YAKIN DÜŞTÜ

Açıklanan kararla birlikte Cuma akşamı saat 20.00 itibarıyla dolar kuru yüzde 5'e yakın düştü. Uzun bir zamandan sonra 16,50 seviyesinin altını test eden dolar kurunun ardından ekonomistler döviz yatırımında analizlerini tazeledi.Eski Fed Başekonomisti Erkin Şahinöz de kararı değerlendirdi. Ülke ekonomisinin ve yatırımcının yeni durumdan nasıl etkileneceğini Twitter hesabından ayrıntılı bir şekilde anlatan Şahinöz, doların düşebileceği seviyeyi işaret etti.Şahinöz’e göre BDDK kararı enflasyonun baskısını azaltacak. Bunun yanında büyüme yavaşlasa da döviz kurları geri çekilecek.

 ŞAHİNÖZ’ÜN DOLAR AÇIKLAMALARI

"Firmalar TL kredi ihtiyaçlarını azaltmak için ticari alacak tahsil sürelerini kısaltmaya çalışacak= piyasa sıkışacak-üretim yavaşlayacak-enflasyonist baskı azalacak."

"Firmalar TL kredi ihtiyaçlarını azaltmak için ham madde alımlarını azaltmaya dolayısıyla stokta kalma sürelerini kısaltmaya çalışacak= piyasa sıkışacak-üretim yavaşlayacak-enflasyonist baskı azalacak"

"Firmalar TL kredi ihtiyaçlarını azaltmak için tedarikçi ödemelerini geciktirmeye çalışacak =piyasa sıkışacak-üretim yavaşlayacak-enflasyonist baskı azalacak"

"Şirketlerin döviz bilançolarının sağ tarafı KISMEN dikkate alındığı için gereksiz döviz alış satışları artacak ve brüt karlılıklar düşecek"

"Önlemlerin tüzel tarafta kayda değer bir döviz satışı getirmesi kuvvetle muhtemel. Kurda aşağı yönlü baskı oluşabileceği (oluşacak demedim) KAYGISI gerçeklerin de bir miktar döviz satışını tetikleyebilir."

"16,66-17,30 bandına girdik. 16,66 aşağı yönde kırılırsa ilk etapta 15.25 söz konusu olabilecektir. 17,30 yukarı yönde aşılmadığı sürece yukarı yönlü trendin devamı beklenmez (yorumların koşullu olduğu dikkate alınmalı)."

Şahinöz söylediklerinin yatırım tavsiyesi olmadığını belirterek sözlerini tamamladı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.