Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde kurulan “Anne Üniversitesi”nde ders zili çok yakında çalacak. Annelik bilgilerini günümüz şartlarına göre güncellemeyi amaçlayan üniversitenin kuruluşu için protokol imzalandı.

Anne Üniversitesi Protokol İmza Töreni’ne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile eşi Nevin Gökçek, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber ile çok sayıda davetli katıldı. İmza töreni öncesinde konuşan Emine Erdoğan, katılımcıları selamlayarak, Anne Üniversitesi adı altında başlayacak eğitim programı nedeniyle büyük bir heyecan ve mutluluk duyduğunu vurguladı.

“EĞİTİM PROGRAMI ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLAYACAK”

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Gazi Üniversitesinin önemli bir işbirliğine imza attığına dikkat çeken Erdoğan, “Annelerimizin hayırlı evlatlar, bilgi ve değerler ile donanmış nesiller yetiştirme çabasına destek vermek için bir araya geldiler. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanına, Gazi Üniversitesi Rektörüne ve değerli hocalara bu örnek çalışmaları için teşekkür ediyor, yürekten kutluyorum. Önümüzdeki süreçte tüm illerimizde bu eğitim programının yaygınlaşması, inanıyorum ki hem annelerimiz hem de ülkemize önemli kazanımlar sağlayacaktır” diye konuştu.

Anneliğin Allah vergisi, tarifsiz bir duygu olduğunu vurgulayarak konuşmasını sürdüren Erdoğan, annelerin sürekli değişen bir dünyada yeni bilgiler edinmenin yeni tecrübeler kazanmanın gayreti içinde olmaları gerektiğinin altını çizdi. Dünyanın çok hızlı değiştiğini dile getiren Emine Erdoğan, hayatta her zaman öğrenilecek bir şeyler bulunduğunu belirterek, “Bilgilerimizin süratle eskidiği, sorularımızın karmaşık ve çok boyutlu hale geldiği günümüzde bu mecburi bir süreçtir” dedi.

“ANNELER SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYACAK”

Yerel yönetimler ile üniversitelerin her yaştan ve her kesimden bilgi talep eden insanlara, özellikle annelere ulaşmasının son derece anlamlı ve önemli olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Annelerimiz 2 ay sürecek eğitim boyunca birçok alanda değerli hocalarımızdan ders alacak. Anne ve anne adayları hocalarla diyalog içinde karşılaştıkları sorunlara çözüm arayacak, bilmediklerini öğrenecek, bildiklerini yeniden gözden geçireceklerdir. Bir anlamda bilgilerini güncellemiş, birikimlerini artırmış olarak bu anlamlı üniversiteden inşallah başarı belgeleri ile ayrılacaklar.”

Emine Erdoğan konuşmasını “Hayat boyu öğrenme yaklaşımını benimsemiş kişisel gelişime değer veren anneler çocuklarıyla beraber çevrelerini de olumlu yönde etkileyecek, topluma eşsiz katkılar sağlayacaktır. Anne üniversitesinin aile içindeki sevgiyi artırmasını, kuşaklar arasındaki iletişimi güçlendirmesini temenni ediyor, hayırlı olmasını diliyorum. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesine teşekkür ediyor, eğitime katılan annelerimizi şimdiden kutluyorum” sözleriyle bitirdi.

“ÇOK GÜZEL VE ANLAMLI BİR PROJE”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise zamanın üniversitelerin yaşanan sorunlara çözüm odaklı bakabilme ve yerel yönetimlerin sosyal belediyecilik adına insan odaklı var olma zamanı olduğunu söyledi.

Büyükşehirlerde yaşanan en büyük sıkıntılardan birisinin de ‘aileyle ilgili kimseye danışmamak’ olduğunu ve toplumsal sorun denilen her şeyin temelinde aile değerlerinin yattığını belirten Bakan Şahin, “Çok önemli bir konu başlığı için, sorunun çaresinin yakalandığı ve toplumsal değişimin dönüşümün yaşandığı bir süreçte buradayız. Anne Üniversitesi projesindeki güzel ve anlamlı işbirliğinden ve desteklerinden dolayı Başkan Melih Gökçek ve Rektör Süleyman Büyükberber’e teşekkür ediyorum” dedi.

“ANKARA’DA İŞSİZLİK SIFIR”

Başkan Gökçek de Gazi Üniversitesi mezunu olmaktan ve Gazi Üniversitesi ile işbirliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı. Gazi Üniversitesi ile 14 yıldır aralıksız devam ettirilen BELTEK Projesi’nin sadece Türkiye’ye değil dünyaya örnek bir proje olduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, 130 bine yakın mezun verdiklerini ve bunların büyük bir bölümünün meslek sahibi olduğunu belirtti. BELTEK kursiyerlerinin yarıya yakınının üniversite mezunu olmasının önemine de dikkat çeken Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:

“Bütün dünyada belediye ve özellikle üniversitelerin el ele yapmış olduğu projeler çok ciddi iş imkanları açıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak biz buna çok önem veriyoruz. Bu işbirlikleri sayesinde gerek üniversite gerekse sanayi kuruluşları ile yapmış olduğumuz işbirliği sayesinde son 20 sene içinde yaklaşık 520 bin kişinin istihdam edilmesine vesile olduk. Bu inanılmaz bir rakam, gerçekten büyük bir rakam. Ankara’da şu anda işsizlik yok. Sanayi bölgeleri reklam yapıyorlar ve işçi bulamıyorlar. Sadece işini beğenmeyip daha iyi iş arayan insanlar var. Bunun böyle bilinmesi lazım. Yüzde 9 işsizlik var deniyor ya yüzde 9 filan işsizlik yok, işsizlik şu anda sıfır. Daha iyi şartlarda iş bulabilmek için İŞ ve İşçi Bulma Kurumu’na müracaat ettikleri için bu tip rakamlar çıkıyor. Türkiye’nin ikinci büyük kentinde işsizlik olmaması bu yapılan çalışmalar sayesinde. Gazi Üniversitesi’ne bu konuda biz Ankaralılar olarak minnet borçluyuz.130 bin kişinin meslek sahibi olması son derece önemli bir olay.”

“AMAÇ ANNEYİ GÜÇLENDİRMEK”

Başkan Gökçek, Emine Erdoğan tarafından önerilen proje kapsamında annelerin sosyal ve duygusal açıdan daha güçlü, daha bilgili olmalarına katkı sağlamak, en önemlisi de ailenin toplumsal hayatın devamındaki rolü gereği, bu kurumu korumayı ve daha etkin kılmayı amaçladıklarını ifade etti. Başkan Gökçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gün geçtikçe insanlar daha saygısız, tahammülsüz ve hoşgörüsüz hale geliyor. Basit tartışmalar, basit anlaşmazlıklar cinayet, cinnet vb. elim vakalarla sonuçlanıyor. Her gün haberlerde bunların canlı örneklerini görüyoruz. Çocukların küçük yaşlarda birçok kötü alışkanlık edindiğine şahit oluyoruz. Bu toplumsal suçların sebebi, belki eğitimsizlik, belki aile hayatı; belki de kaybedilen değerlerimizdir.”

ANKARA SUÇ ORANI EN DÜŞÜK BÜYÜKŞEHİR

Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi ile ilgili bilgi veren Başkan Gökçek, “Bu proje çok başarılı bir projedir. İlk belediye başkanı olduğumda 5 bin çocuk vardı, üye sayısı zamanla 900 çocuğa düştü. Bu başarıdaki imza merkeze aittir. Sokaktan alıp okuttuk, küsleri barıştırdık, üniversiteye kazandırdık… Emek verirsen karşılığı çıkıyor” diye konuştu.

TBMM tarafından yapılan bir araştırmaya göre Ankara’nın suç oranı en düşük büyükşehir olduğunu da belirten Başkan Gökçek, şunları söyledi:

“Bunun en önemli sebeplerinden biri de gerçekleştirdiğimiz sosyal projelerdir. Ailelerin, çocukların, gençlerin, yaşlıların ve engellilerin, sosyal imkânlardan faydalanarak, kendini geliştirebileceği ortamlar sunuyoruz. Bu faaliyetler, hem sosyal belediyeciliğin bir gereği hem de insani vazifemizdir. Bugün de Anne Üniversitesi’ni faaliyete geçiriyoruz. İnşallah en önemli en güzel katkıda bulunacak olan projelerden biri de bu proje olacaktır.”

Başkan Gökçek, konuşmasına projeye destek veren başta Emine Erdoğan olmak üzere herkese teşekkürlerini ileterek son verdi.

“BELTEK EN BÜYÜK SOSYAL PROGRAM”

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Anne Üniversitesi fikrini duyduklarında Gazi Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirmenin cazip ve anlamlı geldiğini belirterek, “Gazi Üniversitesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile 1996 yılından bu yana en büyük sosyal program olan BELTEK projesini başarıyla yürütüyor. Sayın Melih Başkan 1996 yılında kurmuş, biz de devraldık. Şu anda mezun olan 130 bine yakın öğrenciyle dünyada eşi benzeri yok. Programa kayıt olan kursiyerler yüzde 48 oranında üniversite mezunu ve yüzde 65 oranında istihdam ediliyorlar” diye konuştu.

BELTEK kursiyerlerinin Milli Eğitim Bakanlığı Sertifikası alıp çok kolay iş bulabildiklerini, bu şekilde ara eleman ihtiyacının karşılanmasının önemine dikkat çeken Rektör Büyükberber, “Aile denince ilk aklımıza gelen evin direği anne, eğitimin baş mimarıdır. Tüm imkanlar seferber edilecek, herkes kabul etti. Anne Üniversitesi için çok ciddi akademisyen desteği aldık” dedi.

Büyükberber, başta projenin fikir annesi Emine Erdoğan olmak üzere, Bakan Şahin ve her türlü desteği veren Başkan Gökçek’e teşekkür ederek bitirdi.

EĞİTİM PROGRAMI 8 BAŞLIKTAN OLUŞUYOR

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Hayati Akyol da Anne Üniversitesi’ne ilişkin bilgiler verdi. Üniversitenin hedef kitlesinin bütün anneler olduğunu vurgulayan Akyol’un verdiği bilgilere göre; Anne Üniversitesi projesi Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde Gazi Eğitim Fakültesi Dekanlığı koordinatörlüğünde yürütülecek. Maliyeti BELTEK projesi kapsamında karşılanacak. Dersler Gazi Eğitim Fakültesi içinde verilecek. Üniversiteye kayıtlar 11- 26 Kasım tarihleri arasında yapılacak. 7 Aralık 2013 tarihinde ise dersler başlayacak. Her biri 20 kişi olmak kaydıyla 3 derslikte 60 kişilik kayıt alınacak. Talep olması halinde derslik sayısı artırılabilecek. Eğitim programı sonunda katılımcılara Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi imzalı başarı belgeleri verilecek. Program içinde 8 ders İnsan İlişkileri ve İletişim, Değerler Eğitimi, Ev Ekonomisi-Girişimcilik, Anne-Çocuk Beslenmesi, Sağlık Bilgisi ve Çevre Bilinci, Eğitimde Ailenin Rolü,Medya Okuryazarlığı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi başlıklarında verilecek.

Konuşmaların ardından protokol imza töreni gerçekleştirildi ve Rektör Büyükberber, projenin fikir annesi Emine Erdoğan’a, Bakan Fatma Şahin’e ve sosyal alanlardaki katkılarından dolayı Nevin Gökçek’e hediyeler verdi.