Burdur Cezaevi'nde, 2000 yılındaki operasyonda duvarı delen dozerin kepçesiyle sağ kolu kopan 36 yaşındaki Veli Saçılık, Burdur 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 71'inci duruşmasında hazır bulundu.

Kendisinin de aralarında bulunduğu 61 mahkum ve tutuklu hakkında, cezaevinde oluşan hasarı karşılamaları için Maliye Bakanlığı tarafından 29 bin TL'lik tazminat davası açıldığını ifade eden Veli Saçılık, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten davanın düşürülmesini istedi.

Burdur 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 71'inci duruşmasına gelen Veli Saçılık, şöyle konuştu:"Cezaevinde işkence görüp kolu koparılan, kopan kolu köpeğin ağzında bulunan bir kişiden, yıkılan duvarın parasını istemek vahimdir. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu davayı geri çekmelidir. Benim yaramı sarmak yerine, 13 yıldır yaramı kanatıyorlar. Devlet parayı bulduğu kişiden alır. Devlet memuru olduğum için, devlet bu parayı en kolay benden alabileceğini biliyor ve almaya çalışacaktır. Davanın düşmesini istiyorum."

OLAYIN GEÇMİŞİ

Mahkeme’nin, 11 tutuklunun can güvenlikleri olmadığı sebebiyle mahkemeye çıkmama isteği üzerine zorla getirilmelerine yönelik aldığı karar sonrası 5 Temmuz 2000 tarihinde Burdur Cezaevi’ne operasyon düzenlendi. Dozerler tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu koğuşa ulaşmak için cezaevi duvarlarını yıktı. Yıkım esnasında orada bulunan Veli Saçılık’ın kolu kepçe darbesiyle koptu. Hastaneye kaldırılan Saçılık’ın kolu dikilemedi.Saçılık’ın kolu daha sonra bir sokak köpeğinin ağzında bulundu.

Olaydan sonra tahliye edilen Veli Saçılık, yaşadığı dramı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne bildirdi. AİHM, başvuru sonrası Türkiye’yi mahkum ederek, Veli Saçılık’a 46 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Veli Saçılık daha sonra Antalya 1'inci İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, 'dozerle kol koparmanın insanlık dışı olduğunu, devletin hapishanesinde tutuklu Saçılık'ın güvenliğini ve vücut bütünlüğünü koruması gerektiğine' işaret ederek, 150 bin TL tazminata karar verdi.

Danıştay, Saçılık’ın operasyonda isyana katıldığını ve kolunun kopmasının kendi kusuru olduğunu öne sürdü.Danıştay, mahkeme tarafından verilen 150 bin TL’lik tazminat kararını 2007 yılında bozdu. Karar üzerine, Antalya 1'inci İdare Mahkemesi dosyayı Isparta İdaresi Mahkemesi’ne gönderdi. Isparta İdare Mahkemesi, Danıştay'ın kararına uyarak, Veli Saçılık'ın kusurlu olduğunu, tazminat hakkı olmadığına hükmetti. Danıştay, 2011 yılında Isparta İdare Mahkemesi'nin kararını onadı.

MALİYE BAKANLIĞI 29 BİN TL HASAR VE ZARAR TAZMİNATI İSTİYOR

Mahkemeler sonrası Maliye Bakanlığı tarafından Veli Saçılık’ın da aralarında bulunduğu 61 hükümlü ve tutukludan tahsil edilmek üzere 9 Ocak 2001 de ödenmek üzere Burdur 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 29 bin TL tazminat davası açtı. Dava, diğer davalar devam ettiği için askıya alındı. Maliye Bakanlığı, 29 bin TL’lik zararın 12 yıllık faiziyle birlikte tahsil edilmesi için yeniden harekete geçti.

Burdur 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki 71'inci duruşmaya gelen Veli Saçılık, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten davayı düşürmesini istedi. Kolunu kaybettiğini ve üstüne tazminat ödetilmek istendiğini dile getiren Saçılık, "Kolum buldozerle duvar arasında kalarak koptu. Çok sayıda arkadaşım ağır yaralandı. Yüzlerce arkadaşımızla beraber biber gazına maruz kaldık" şeklinde konuştu.

Veli Saçılık'ın avukatı Senem Doğanoğlu ise, tazminat davasının 19 Ocak 2001 tarihinde açıldığını belirterek, operasyonda meydana gelen zararın yaralanan, işkenceye maruz kalan hükümlülerden tahsilinin istendiğini söyledi. Avukat Doğanoğlu, "Hiçbir komutan ve gardiyan hakkında hâla dava açılmamıştır" dedi.

Duruşma, mahkeme heyetinin dosyayı incelemesi için 5 Aralık'a ertelendi.