Samsun Canlı Haber TV sokağın nabzını tutmaya devam ediyor. Milyonlarca mültecinin yaşadığı Türkiye’de ve Samsun’da sorunlar yaşanıyor mu? Samsunlulara, “Türkiye’de ve Samsun'daki mülteciler güvenlik sorunu oluşturuyor mu?” diye sorduk.
İşte aldığımız yanıtlar:

TEHLİKELERE YOL AÇACAKLARDIR
Bülent YILDIZHAN: Bugün para alıyorlar belki, belli yardımlar oluyor ama bu aldıkları paralar yardımlar kesildiği zaman, illa ki sorun yaratmaya başlayacaklardır. Bugün bir tehlike yok desek de yarın mutlaka bir tehlike yaratacaklardır. Geçtimiz günlerde sahilde de bir olay yaşanmıştı. Görüyoruz ki sorun yaratmaya başladılar. Bu tür olayların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Yetkililerin mültecilere karşı çözüm yolları üretmeleri gerekiyor.

HALKIMIZ ONLARI İSTEMİYOR
Mehmet KARAVİN: Ben yaklaşık 2 aydır Samsun'dayım sorun oluşturdukarını düşünüyorum. İstanbul'da yaşadığım için orada da yine hırsızlık olayları, gasp gibi vakalara şahit oluyoruz. Samsun'da da vatandaş şikayetçi. İnsanların geneli mültecileri istemiyorlar, rahatsız oluyorlar. Süleyman Soylu, bakanımız bu konuyla ilgileniyor, hırsızlığı, gaspı bitireceğim dedi. Ben canlı olarak dinledim kendisini. Bakanımıza güveniyoruz, inanıyoruz. İnşallah her şey iyiye doğru gidecek.

TEHLİKELİ OLMAYA BAŞLADILAR
Muhammed KAYMAN: Evet sorun çıkardıklarına şahit oluyoruz. Geçtiğimiz günlerde taciz etmeye çalışmışlar küçük bir kız çocuğunu, tabi gerekeni halkımız yapmış. Biz böyle olayların yaşanmasını istemiyoruz. Böyle insanları asmak lazım, bir an önce engellenmesi gerekiyor. İlerleyen yıllarda daha büyük sorunlara yol açacaklarını düşünüyorum. İç savaş başlangıcı bile olabilir. Yani oldukça tehlikeliler. Ülkelerine gönderilebiliyorlarsa, gönderilmeleri gerekiyor. Bazı kısıtlamalar getirilmeli, çok fazla özgürlük verilmemeli.

BELLİ KISITLAMALARIN GETİRİLSİN
İsmail KARA: Kesinlikle güvenlik sorunu oluşturduklarını düşünüyorum. Belli başlı kısıtlamaların getirilmesi gerekiyor. Biz nasıl Avrupa'ya gidemiyorsak onlarda bizim ülkemize çok rahat bir şekilde gelemesin. Bazı kriterlerin olması gerekiyor. Gerekli görülen güvenlik tedbirlerinin alınması gerekiyor. Ellerini kollarını sallayarak rahatlıkla gelmemeleri gerekiyor. Çünkü kültür farklılıkları var, adaptasyon olmuyor. İleride her türlü sıkıntıyı yaşayabiliriz. Bizim hayatımız onları, onların ki bizi etkiliyor. Olumsuz vakalar yaşanabiliyor. Belli bir yerden sonra gitmeleri gerekiyor.

ARTIK GÖNDERSEK DE GİTMEZLER
Üzeyir BULUT: Bence güvenlik sorunu oluşturuyorlar. Çiftlik Caddesi’ne çıkamaz olduk, akşam olunca yerliden çok mülteciler var. Selam vereceğim eşim, dostum, akrabama rastlayamıyorum. Çiftlik Caddesi’nde Türkçe konuşan kalmadı. Mülteciler rahatlıkla gidiyorlar bayramda tatillerini yapıyorlar, sonrasında yine bizim ülkemize geliyorlar. Nasıl mülteci bunlar? Ben bayramda Trabzon'a annemin yanına gidemiyorum. Mülteciler rahatlıkla gidip gelebiliyorlar. Demek ki sıkıntıları yok. Bunları artık göndermeye çalışsakta gitmezler. Yarın çok büyük sorunlarla karşı karşıya gelebiliriz.

EKONOMİK AÇIDAN HASAR GÖRÜYORUZ
Aytekin CİNCİOĞLU: Mülteciler güvenlik sorunu değilde, biz daha düne kadar memleketimizde mültecilerle birlikte yaşamıyorduk. Yani biz onların ülkelerine gitmelerini istiyoruz. Çünkü ekonomik açıdan baya hasar görüyoruz. Bayramda gidiyorlar kendi memleketlerine, memleketlerine gidebiliyorlarsa, demek ki savaş yok ülkelerinde. Ben istiyorum ki herkes memleketinde rahat etsin. Bizim ülkemizde savaş çıksa kimse vatanını bırakıpta gitmez. Onların da kendi ülkelerine dönmesini istiyoruz. Kendimizi güvende hissetmiyoruz, kavga, gürültü her şey onlardan çıkıyor. Bizim mahallemizde Suriyeliler var. Hergün kavga ediyorlar, tartışıyorlar. Kısacası bize huzursuzluk veriyorlar. En kısa zamanda memleketlerine gönderilmelerini istiyorum.

ÇÖZÜM, SINIRDIŞI EDİLMELERİ
Selçuk ÖZCAN: Kesinlikle güvenlik sorunu oluşturuyorlar. Türkiye'de fazlasıyla mülteci var ve ben bunların ileride çok büyük sorunlara yol açacağını düşünüyorum. Bu konuyu yetkililerin dikkate alıp, bir an önce çözümüne bakmaları lazım. Bir an önce sınır dışı edilmeleri gerekiyor. Belli kamp alanlarına toplanmaları sağlanabilir, fakat buda kontrol edilebilir bir durum değil. En sağlıklı çözümün sınırdışı edilmeleri ile alakalı çalışmaların başlatılması olacağını düşünüyorum. Güvenlik çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekiyor.

ESKİDEN OLSAYDI...
Ünal ÇITA: Bize güvenlikle alakalı bir sorun çıkartamazlar. Bizim halkımızın eskisine göre çok iyi olduğunu düşünüyorum. Eskisi gibi olsaydı mülteciler sokakta bu kadar rahat gezemezlerdi. Şuan eskisine göre çok iyi. Mültecilerin bize güvenlik açısından bir şey yapacaklarını düşünmüyorum. Sonuçta bizim milletimiz güçlü bir millet ve kolay kolay bizi kimse yıkamaz.

ÇÖZÜM YOLU ÜRETİLMELİ
Sezai SEZER: Güvenlik sorunu oluşturduklarını düşünüyorum. Geçen gün Atakum sahilde denize giren bayanlara, gençlere sarkıntılık yapmışlar. Cezaevi mahallesinde yine kavga, gürültü çıkarıyorlar. Emniyetin bunlara karşı bir tedbir alması gerekiyor. Belli kısıtlamaların getirilmesi gerekiyor. Bunların bir düzene sokulması lazım, asayişin sağlanması gerekiyor. Yetkililerinde mültecilere karşı bir çözüm yolu bulmaları, gerekli görülen önlemlerin alınması gerekiyor.

MÜLTECİLERİ ASLA KABUL ETMİYORUM
Berna BAŞIBOŞ: Ben mültecileri asla kabul etmiyorum. Çocuklarımız vuruluyor, hırsızlıklar arttı. Biz kendi memleketimizde korkarak gezer hale geldik. Biz Samsun halkı olarak mültecileri asla istemiyoruz. Kendi memleketimizde aç kaldık. Bunların artık ülkemizden gönderilmesi gerekiyor. Halk olarak biz mültecilerden bıktık.

BİZDEN KESİLİYOR, MÜLTECİLERE VERİLİYOR
Nedime TURAN: Kesinlikle mültecileri ülkemizde istemiyoruz. Bizim gençlerimiz onların memleketinde şehit oluyor, onlar bizim memleketimizde geziyorlar, eğleniyorlar. Çocuklar, yaşlılar, kadınlar gelir ama eli ayağı tutan mülteci gençlerin gidip, memleketlerine dönmeleri gerekiyor. Biz onlara bakmak zorunda değiliz. Bizden kesiliyor, mültecilere veriliyor. Biz memleketimizde mültecileri istemiyoruz.

ARTIK ÜLKEMİZDE MÜLTECİ İSTEMİYORUZ
Burak DOMAÇ: Tabi ki güvenlik sorunu oluşturuyorlar. Ülkemizde ki mülteci sayısı zaman geçtikçe artmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde denk geldim, kızlara laf atıyorlar, tacizde bulunuyorlar. Zaten buraya yaşamaya gelmişsiniz, neden doğru düzgün yaşamıyorsunuz da insanları zor durumda bırakıyorsunuz. Danimarka, Almanya almıyor, biz niye alıyoruz ki? Bizimde bir an önce bunları ülkemizden göndermemiz gerekiyor. Biz artık ülkemizde mülteci istemiyoruz.

Röportaj:Emre ÖNCEL – Uğur ATICI