Bağımsız Samsun Milletvekili Erhan Usta, selden zarar gören Terme’yi ziyaret ederek incelemelerde bulundu. İncelemeler sonucu yaptığı değerlendirmede Usta, "Terme'de yaşanan felaket bilinenden çok daha kötü durumda" dedi.

İlçede bir dizi ziyaret gerçekleştiren Usta, "Aldığımız bilgiler ve yaptığımız çıkarımlar bizi derin bir üzüntüye sürükledi. Terme'nin sorunu çok eskilere dayanıyor. Terme yaşanan bu felaketle ilk kez karşılaşılmıyor. Burada yaşanan sonuç bir doğal afetin değil ihmalin ve ilgisizliğin sonucudur. Gün boyu süren Terme ziyaretimizde tek tek bütün sel yaşanan bölgeleri gezdik. Karşılaştığımız sonuçlara Samsun adına, Terme adına çok üzüldük. Binlerce dönüm ziyan olan tarlalar, bahçeler; yüzlerce hayvan, araç, ev ve tonlarca mahsul…" dedi.

YILLARDIR YAŞANIYOR
Terme'de yıllardır benzer felaketlerin yaşandığını dile getiren Usta, "Terme'de sel felaketi yıllardır yaşanıyor. Bölge halkı son yıllarda sel ve taşkınlar yüzünden neredeyse hiç mahsul alamadıklarını söylüyor. Yani bu yaşanan olaylar hep yaşanıyor bunun tek farkı boyutu. Yaşanan bu felaketler dereden taşan sudan meydana geliyor. Terme'yi baştan başa dolaşan bu derelerin, ırmakların akabileceği doğru bir yöntemle bu felaketlerin hiçbiri yaşanmayacak. Yani yağmur Allah'ın takdiri  ancak sel ve taşkın hata ve ihmallerin sonucu. Mevcut durumda ilk olarak Terme'nin su yataklarının genişliği sahip olduğu suyun  kapasitesinin yarısı kadar dahi değil. Yıllardır bölge halkının yaşadığı sorunlara, taleplerine rağmen; yıllar önce kamulaştırılıp bedelleri ödenen arsalar da olmasına rağmen su yataklarının genişletilmemesi ve aksine daraltılması. Sadece bu ihmal dahi bütün sorumlunun kim olduğunu açıklanmasına yetmesine rağmen maalesef bu daha hiçbir şey" diye konuştu.

TABLO GERÇEKTEN ÜZÜCÜ
Usta, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Tablo gerçekten çok üzücü. Şimdi bunca kusura rağmen iktidar mensuplarından, milletvekillerinden kimse halkı ziyaret etmiyor, geçmiş olsun demiyor. Nerede kaldı hizmet nerede kaldı görevleriniz. Yalnızca seçim zamanı gönül alma değil her zaman yanlarında olmalısınız. Bunlarda yetmiyor gibi zaten perişan olmuş durumdaki vatandaşa sigortasız olduğu gerekçesiyle zarar tazmini yapılmıyor. Burada açık bir hukuksuzluk vardır. Devlet sebep olduğu bu felaketten sorumludur. Elim felaket gerçekleşeli bir hafta gibi bir süre geçti. Gün boyunca sel bölgelerindeydim ancak tek bir iş makinesi dahi yoktu. Bu ne demek yahu lağım suları derelere karışıyor tarlalara evlere gidiyor bir tek çalışan düzelten yok. Bütün köprüler yıkık insanlar ulaşım sağlayamıyor. İçme suları yok su taşıyorlar, evleri araçları sele kapılmış, bir iş makinesi dahi yok. Bu insanlarla dalga geçmektir buna müsaade etmeyeceğiz. Bir an evvel çalışmalar başlamalıdır. Köprüler onarılmalı, köprü altlarındaki pislikler temizlenmelidir. Bu felaket uyarılara rağmen göz göre göre oldu. Meteoroloji yine uyardı sel tehlikesine karşı, sorumlular bir an evvel vazifelerini yapmazsa Allah korusun bu sefer daha büyük bir felaketle karşılaşılabilir. Umarım hiç vakit kaybetmeden gereken yapılır zararlar telafi edilir. Biz vatandaşımız için bu işin takipçisiyiz."