Psikiyatrist Işılay Altıntaş, “Tuvalet eğitiminde yatağını ıslatan çocuğa bez bağlanması, gece idrar kontrolünü engelleyen hatalardan biridir” dedi.

Enüresis çocuğun altta yatan biyolojik bir neden olmaksızın idrarını tuvalet dışı yerlerde kaçırması durumudur. Çocuğun büyüme döneminde büyük oranda gece idrarını kaçırma deneyimi yaşadığını anlatan Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Işılay Altıntaş, “Bu sebeple çocuğa karşı anlayışlı davranıp onu utandırmaktan kaçınıp kötü hissetmemesi için gayret edilmeli. Uzun aralıklarla gece kaçırmaları patolojik bir durum değil, gelişimsel olarak normal kabul edilir. Ancak 5 yaşını doldurmuş bir çocukta en az üç ay boyunca haftada iki günden fazla altına kaçırma davranışı oluyorsa bu çocuğun ve ailenin hayatını olumsuz yönde etkilemeye başlar” diye konuştu.

ÇOCUK SUÇLULUK DUYUYOR

Çocuğun ıslak bir yatakta uyanmasının sıkıntı oluşturduğunu, çocuğun bu durumdan utandığı için kimsenin bilmesini istemediğini açıklayan Psikiyatrist Altıntaş, “Çocuk yatak temizlemek zorunda olan annesi karşısında suçluluk duyar. Ev dışı bir yerde yatılı kalmak büyük kaygılara yol açar. Çocuk bu durumu sadece kendisinin yaşadığını düşünür. Aslında bu durum en sık görülen ve en kolay tedavi edilen bir hastalıktır. Bir sınıfta 2-3 çocuğun idrarını kaçırabiliyor. Hatta bu durum çocuklarla paylaşıldığında çoğunlukla şaşırdıklarını ve rahatladıklarını ifade ediyorlar” ifadeleri kullandı.

PSİKOLOJİK STRES TETİKLEYEBİLİR

Enüresizin yani idrar kaçırma durumunun altında yatan bir çok neden olduğunu söyleyen Psikiyatrist Dr. Altıntaş, “Ailede enüresiz yoksa çocukta enüresiz çıkma ihtimali yüzde 15 oranlarındadır. Fakat ailede enüresiz varsa bu oran yüzde 44’lere kadar çıkabilir. Enüresiz psikolojik streslerle tetiklenebilen bir hastalıktır. Depresyon, kardeş doğumu, taşınma, hastaneye yatma, okulla ilgili sorunlar çocukta korku ve sıkıntı yaratan her durum enüresise sebep olabilir. Çoğunlukla bu durumlarda diğer bebeksi davranışlar, birlikte uyumak isteme, ağlamalarda artma eşlik edebilir. Dolayısıyla aileler bu konuda uyanık olmalı ve çocuktan gelen diğer sinyalleri de doğru yorumlamalıdır” dedi.

BEZ BAĞLANMASI YANLIŞ

Tuvalet eğitiminde gece altına kaçıran çocuğa bez bağlanması, gece idrar kontrolünü engelleyen en önemli yanlış yapılan hatalardan olduğunu belirten Dr. Altıntaş, “Gece bezlenen bir çocuk gece idrar kontrolünü sağlayamaz. Diğer taraftan tuvalet eğitimi verilirken korkutmalar ya da ufak kaçakların cezalandırılması, çocuğun bu konuda çok daha duyarlı ve kırılgan olmasına sebep olur. Bu da daha sonradan enüresis aynı zamanda kaka kaçırma (enkompresiz) gelişimine zemin hazırlar. Enüresiz öncelikle çocuğun gelişimi bütüncül şekilde değerlendirilip varsa ek tanılar ve altta yatan sebepler saptanıp buna uygun şekilde tedavide ilaç tedavisi ve davranışçı yöntemler kullanılır” şeklinde konuştu.