Travma… Tek başına durduğunda bile ağırlığı hissedilen kelime. Psikolojideki anlamı; bireyin üstünde derin izler bırakan yaşantı. Kimisi dün gibi aklımızda, etkisi hala devam ediyor. Kimisi görünmeyen gizli kalmış bir yara gibi içimizde, çok derinde…  Peki her türlüsü oldukça yıpratıcı, yorucu ve tekrarlayıcı olan travma nedir, ne gibi özellikleri ve etkileri vardır?
Travmaların genel özellikleri; hatırlanması güç ve bazen bilinçaltında bastırılmış olması, bazen de hatırlansa bile eksik parçaların dağılmış halde olmasıdır. Genel özelliklerinin aynı olmasının yanında, travmayı iki farklı şekilde değerlendirmeye almak istiyorum sizler için.
Bir tarafta bireysel olarak yaşanabilen kaza, ciddi bir hastalık, yas, tecavüz-taciz ya da siyasi olaylar, doğal afet gibi toplumsal olarak etkilendiğimiz belli başlı travmalar yaşanmaktadır.  Diğer taraftan; farkında olduğumuz ya da olmadığımız, bizi derinden etkileyen ve şu anda yaşadığımız sıkıntıların sebebi olabilecek olumsuz yaşam deneyimlerimiz de bizler için birer travmadır. 
İlk olarak bahsedilen travmalarda ( kaza, yas, taciz, doğal afet vb.); bireyler olaydan sonra ciddi sıkıntılar yaşamakta ve stres tepkileri göstermektedir.  Öfke, üzüntü ve tekrar yaşanma ihtimaline karşı gelişen kaygı gibi duygular ortaya çıkar. Karşılaştığımız fiziksel tepkiler; baş dönmesi, mide bulantısı, kalp çarpıntısı, titreme vb. şekilde olduğu gibi zihinsel tepkiler tekrar yaşıyormuş gibi görüntülerin gelmesi (flashback), unutkanlık, dikkatsizlik, uyku sorunlarıyken;  içe çekilme, kaçınma, sorun çözme becerilerinde azalma, çabuk sinirlenme gibi davranışsal tepkiler de görülmektedir.
 Yaşanan sürecin süresi ve yoğunluğuna göre değerlendirme yapılır. Belirli bir süre sonra bu tepkilerin azalarak bittiği gözlemlenir ancak; gerekli değerlendirmeden sonra, 1 aydan daha uzun bir sürede stres tepkilerinde azalma görülmez ise “ Travma sonrası stres bozukluğu” tanısı düşünülür ve tedavi bu şekilde planlanır.
 Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), insanların gündelik hayatlarını zorlayan, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını düşünmelerini sağlayacak kadar yoğun geçebilir ancak doğru tedaviyle birlikte, iyileşme oranı oldukça yüksektir.
Diğer taraftan travmaya bakacak olursak; bizi derinden sarsarak bulunduğumuz anı, ilişkileri ve yaşamdan doyumumuzu etkileyen geçmiş yaşam deneyimlerimizdir. Hatta, şu an herhangi bir psikolojik sorun yaşıyorsak geçmişte yaşadığımız bir travma sebep olmuş olabilir. Yine aynı şekilde insan ilişkilerimizde sorun yaşıyorsak, herhangi bir kaygı ya da depresif duygu durumu içerisindeysek hiç bilmediğimiz bir yerden sınanıyor olabilir miyiz? Ya da sürekli aynı şeyi yaşıyorsak ve aynı şekilde çözemiyorsak bunun sebebi olabilir mi? Geçmişte olumsuz bir yaşam deneyimiyle oluşturduğumuz inançları bugüne taşımış olabilir miyiz? O günden, o travmatik yaşantıdan çıkardığımız dersin ya kullanma tarihi geçtiyse? Son kullanma tarihi geçen yiyeceği yemediğimiz halde, neden psikolojik travmalarımızdan kalanlara hayatımızda yer veriyoruz? Bunu sorgulamamız gerektiğini düşünüyorum…


Devamı pazartesi...