Emeğin yanında olmak…

Abone Ol

“Bir çekçeği vardır, çöplerden kağıt, plastik, atık toplar. Sigortası yoktur, iş güvencesi yoktur. O gün ne kadar kazanacağı belli değildir. Düzenli bir geliri yoktur”. 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu’nun bu sözlerle tanımladığı kağıt toplayan emekçiler en korunaksız kitlenin başında gelir. CHP liderinin vurguladığı gibi yazın kavurucu sıcağında, kışın ayazında sokaklarda saatlerce çöpleri karıştırarak alın teri dökerler. Zor görevlerine karşın sosyal güvenceden yoksundurlar. Ne sigortası ne güvencesi vardır. Yaşlanıp elden ayaktan düşünce emekli aylığı bile alamaz, kamu sağlık hizmetinden mahrum kalırlar.   
Onları her sokakta ellerinde kirli dev çuvaldan yapılmış çekçekleriyle çöp kutularında kağıt, karton, atık madde toplarken görebilirsiniz. Kirden ala bula olmuş yüzleri, siyaha dönmüş elleri, hırpani giyimleriyle dikkat çeken bu insanlar, çöplükten ekmek parasını kazanmak için sabahtan akşama dek oradan oraya koştururlar.
Akşamdan dolan çöp kutularını büyük çabayla karıştırarak, kağıdı, kartonu, geri dönüşüme uygun atık maddeleri arabalarına yükleyip satmaya gider, evine üç beş kuruş girmesini sağlarlar.
Aralarında üniversite mezunlarının da bulunduğu 500 bin yoksul insan, çöplerin arasından kağıt toplayarak geçimini sağlar. Ekonomiye yılda 10 milyar lirayı aşkın katkı sağlayan bu insanlar, işsizlikten sağlıklarını tehlikeye atarak günde ancak 100 ile 250  lira arasında para kazanırlar.
Her gün 20 kilometre koşturan kağıt toplayıcıları çıplak elle, maskesiz her türlü riski üstlenip, adına “vahşi toplayıcılık” denilen
mesleği yerine getirirler. Ailelerinin geçimini sağlamak için her türlü zorluğa göğüs gererler. Lakin akıttıkları alın teriyle kazandıkları para arasında derin uçurum vardır.
Gariban insanların sorunlarına dikkat çeken CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, onlara hitabında ,”Sizin yanınızdayım. Çalışanların yanındayım. Alın teri dökenlerin yanındayım” diyerek emeğe verdiği önemi bir kez daha gösterdi.    
Kağıt toplayıcılarını kayıt altına alacak, sosyal güvenceye kavuşturacak ve insanca çalışma koşullarını sağlayacak, meslek statü kazandıracak gerekli yasal düzenlemeler mutlak hayata geçirilmeli.
Atıkların yüzde 80’ini sokaklardan toplayan, ekonomiye 10 milyar lira katkı sağlayan insanların güvenceli şekilde alın terlerinin hakkını alabilmelerine olanak sağlamak sosyal devletin olmazsa olmazıdır.
İş aramaktan yorulmuş, aç ve umarsız insanlar, zorunlu olarak çöp kutularını karıştırıyor. 500 bini aşkın kişi çöpün, pisliğin içinde kağıt ve atık toplayarak evine ekmek götürmeye çabalıyor...