İSTANBUL (AA) - Yapı Kredi’nin, yılın ilk dokuz ayında konsolide bazda krediler toplamı 267,2 milyar TL’ye ulaşırken, net karı geçen yılın aynı dönemine göre, (tek seferlik gelirler hariç) yüzde 27 artışla 2 milyar 735 milyon TL seviyesine yükseldi.

Yapı Kredi'den yapılan açıklamaya göre, banka yılın ilk dokuz ayında konsolide bazda krediler toplamı 267,2 milyar TL'ye ulaşırken, net karı geçen yılın aynı dönemine göre, (tek seferlik gelirler hariç) yüzde 27 artışla 2 milyar 735 milyon TL seviyesine yükseldi. Yapı Kredi’nin sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 14,9 olarak gerçekleşti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, enflasyon odaklı sıkı para politikasının yılın üçüncü çeyreğinde de devam ettiğini, Kredi Garanti Fonu (KGF) başta olmak üzere hükümet tarafından alınan önlemler ve özel tüketimdeki artışın da etkisiyle gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 5,1 arttığına dikkati çekti.

Açıkalın, "Ekonomik büyümedeki güçlü performansın bankacılık sektöründe kredi büyümesine yardımcı olduğunu aktaran Yapı Kredi de bu süreçte kredilerdeki dengeli büyüme stratejisine devam etti. Yılın ilk dokuz ayında Yapı Kredi’nin toplam aktifleri 294 milyar TL’ye, net kârı ise 2 milyar 735 milyon TL’ye ulaştı. Dijitalleşme ve verimlilik artırıcı çalışmalarımızın etkisiyle ortalama maddi özkaynak kârlılığımız yüzde 14 seviyesinde gerçekleşti. Toplam nakdi ve gayri nakdi kredilerimiz 267.2 milyar TL’ye yükselirken, mevduat büyüklüğümüz ise 165 milyar TL oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Yapı Kredi’nin zorlu faaliyet ortamına rağmen uluslararası piyasalardaki fonlama kaynaklarını çeşitlendirmeye ve güçlendirmeye de devam ettiğini belirten Açıkalın, “Sene başından bu yana Eurobond ihracı ile yarattığımız kaynaklara Ekim ayında sağladığımız 1 milyar 350 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisini de ekledik. Küresel piyasalarda her geçen gün artan belirsizliğe rağmen sağladığımız bu fonlama kaynakları Türkiye ekonomisine ve Yapı Kredi’ye duyulan güvenin somut bir kanıtıdır.” ifadelerini kullandı.


-"Dijitalde devrim niteliğindeki uygulamalarımıza yenilerini ekliyoruz"


Faik Açıkalın, dijitalleşme yönünde Türkiye’yi öncü uygulamalarla tanıştırmaya devam ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Dijital bankacılık müşterilerimizin sayısı son 1 yılda yüzde 35 artarken mobil bankacılık müşterilerimiz ise yüzde 56 arttı. Ayrıca dijital müşterilerimizin içinde mobil bankacılık kullanım oranımız Eylül 2017 itibariyle yüzde 85’e ulaştı. Aktif dijital müşterimiz olan her 7 kullanıcının 6’sı mobil bankacılık hizmetlerimizi kullanıyor. Bunun yanında, nakit dışı işlemlerde dijital kanalların payı yüzde 94’e yükseldi. 2017 yılında sadece dijital uygulamalarımız ile toplam 26 ödül kazandık. Dünyanın en saygın yayınlarından Global Finance tarafından 'Avrupa’nın En Yenilikçi Dijital Bankası’, ‘Avrupa’nın En İyi Entegre Kurumsal Bankası’, ‘Avrupa’nın En İyi Kurumsal Site Tasarımı’, ‘Türkiye’nin En İyi Dijital Bankası’ ve ‘Türkiye’nin En İyi Kurumsal Dijital Bankası’ seçilerek 5 ödüle birden layık görüldük. Önde gelen iş dünyası yarışmalarından Stevie International Business Awards’da beş altın ve bir gümüş olmak üzere 6 ödülün sahibi olduk. Dünyanın en önemli finansal hizmet inovasyonlarının ödüllendirildiği The BAI Global Innovation Awards’da, Yapı Kredi Mobil ve Self Servis World ile iki birincilik aldık. Son olarak Yapı Kredi Mobil ile MMA Smarties tarafından da ‘Avrupa’nın En İyi Mobil Uygulaması’ seçildik ve toplamda 3 büyük ödüle layık görüldük. Müşteri deneyimini odak noktasına koyduğumuz başarılı dijitalleşme stratejimiz önümüzdeki dönemde de tüm hızıyla devam edecek."

Finansal hizmetler grubu olarak Yapı Kredi’nin farklı uzmanlık alanlarındaki iştiraklerinin de dokuz aylık dönemde başarılı performansına devam ettiğini ifade eden Açıkalın, “Yapı Kredi World ile kredi kartı pazarındaki liderliğimizi sürdürüyoruz. 2017 yılının ilk dokuz ayında kredi kartı alacak bakiyesindeki yüzde 21,7’lik pazar payımızla sektörde yine lideriz. Sektörünün KGF kapsamında KOBİ’lere destek olan ilk firması olan Yapı Kredi Leasing ile dünyanın önde gelen faktoring şirketleri arasında olan Yapı Kredi Faktoring’in alanlarındaki liderlikleri de açık ara devam ediyor.” açıklamasında bulundu.