Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletinde dünyanın yedi harikasından biri olan Tac Mahal turizm broşürlerinden çıkarıldı.

Uttar Predeş Turizm Bakanı Rita Bahuguna Joshi düzenlenen basın toplantısında “Utter Pradesh Turizm - Sınırsız Olanaklar" başlıklı 32 sayfalık yeni kitapçığı tanıttı. Yapılan tanıtımda dünyanın yedi harikasından biri olan Tac Mahal’in turizm kitapçığından çıkarıldığı görüldü. Uttar Predeş’in Başbakanı Yogi Adityanath ise Tac Mahal’in yapılma nedenlerini eleştirerek, yapının Hint kültürünü temsil etmediğini söyledi. Ancak bu gelişme ise mecliste tartışmalara neden oldu.

Kongre Partisi Sözcüsü Abhishek Manu Singhvi, "Tac Mahal olmadan Uttar Pradeş’te veya Hindistan’da turizmi nasıl hayal edebiliyorsunuz? Eğer gerçekten turizm üzerine bir kitapçık Tac Mahal’i dışlarsa, dinlere karşı ön yargı olduğunu gösterir. Bu bir trajedidir" dedi.

Yazar ve tarihçi William Dalrymple ise karara tepki göstererek, Twitter hesabından "Çılgın Fundo keşişi Yogi Adityanath hükümeti Tac Mahal’i Uttar Pradeş turizm listesinden kaldırıyor" mesajını yayınladı.

Öte yandan 1983’ten beri Unesco’nun bir dünya mirası olan Tac Mahal, Hindistan’ın Agra şehrinde, 1631-1654 yıllarında inşa edilmiş anıt mezardır. Babür İmparator Şah Cihan tarafından eşi Mümtaz Mahal anısına yaptırılmıştır. Tac Mahal her yıl 7 milyon ziyaretçi çekiyor.