Ordu’nun Aybastı ilçesinde fasulye bahçesine komşusunun ineği giren köylü, mahkemeye giderek davacı oldu. Yıllar süren dava ‘kasıt’ olmadığı gerekçesiyle bozuldu
Olay, Ordu’nun Aybastı ilçesinde meydana geldi. İddiaya göre, fasulye ekili bahçesinin, komşusuna ait inek tarafından zarara uğratıldığını ileri süren bir köylü, mahkemeye giderek şikayetçi oldu. Bunun üzerine mahkemeye heyeti, ineğin sahibine ‘mala zarar vermek’ suçundan Türk Ceza Kanunu’nun 151. maddesi gereğince 2 bin TL para cezası uyguladı. Yargıtay, ineğin fasulye ekili bahçeye girmesinde ‘kasıt’ olmadığı gerekçesiyle kararı bozdu. 

Yıllar süren davada, emsal niteliğindeki kararda özetle şu ifadelere yer verildi: 

“Mala zarar verme suçu, kasten işlenebilen bir suçtur. Sanığa ait büyük baş hayvanların, katılanın bahçesine bilgi ve rızası olmaksızın girerek bahçede ekili haldeki fasulye ve mısırları yedikleri, bu suretle sanığın mala zarar verme suçunu işlediğinin iddia edilmektedir. Mala zarar verme suçunun kasten işlenebilen suçlardan olduğu, ihmali davranışlarla işlenememesi nedeniyle, suçun yasal unsurlarının oluşmadığından beraat kararı verilmesi gerektiği gözetilmeden, yazılı şekilde mahkumiyet kararı verilmesi, yasaya aykırı ve Adalet Bakanlığının kanun yararına bozma istemine dayalı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen ihbarname içeriği bu nedenle yerinde görüldüğünden, Aybastı Asliye Ceza Mahkemesinin kararının bozulmasına karar verilmiştir. Mahkemenin verdiği cezanın infaz edilmemesine, sanığın beraatine oy birliği ile karar verilmiştir.” 

Akıllara ‘Davacı’ filmi geldi 

Ordu’nun Aybastı ilçesinde yaşanan ve yıllar süren dava sonuçlanırken, akıllara ise 1986 yılında, Zeki Ökten’in yönetmenliğinde çekilen ve senaryosunda Umur Bugay’ın imzası olan filmin baş rolünde ise Kemal Sunal yer aldığı ‘Davacı’ filmi geldi. Günümüzde de izlenilmeye devam eden ve seyirciyi kahkaha tufanına boğan filmin konusu ise özetle şu şekilde: 

"Köyde yan yana evlerde yaşayan iki komşu hayvan sürüsünün bahçeye dadanması üzerine karşı karşıya gelirler. İş inada binince soluğu mahkemede ve adalette aramaya karar verirler. Açılan dava 7 yıla kadar uzar. Bu kadar sürede neden dava açıldığı kimin haklı kimin şikayetçi olduğu da iyice karışır.”